latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:26 | Аутор: СРНА

Линта: Србија не смије да пристане на захтјев Хрватске

Србија никада не смије да пристане на бесмислен захтјев Хрватске о укидању начела универзалне надлежности, чиме би сама себе искључила из круга цивилизованих држава, рекао је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је оцијенио као лицемјерну изјаву министра спољних послова Хрватске Мире Ковача да та земља жели за Србију европску перспективу, јер то аутоматски значи да ће Србија морати да укине закон о јурисдикцији за ратне злочине.

"Миро Ковач безуспјешно покушава да увјери хрватске ветеране у то да сви они који су починили бројне ратне злочине над Србима или сносе командну одговорност неће одговарати пред лицем правде", наведено је у саопштењу.

Линта каже како је "јасно као дан" да је Ковач добио налог од своје партије да понавља сваки дан у хрватској јавности како Србија мора да укине универзалну надлежност, иако добро зна да од тога неће бити ништа.

"Начело универзалне надлежности је цивилизацијска тековина која омогућава савременим државама да гоне и кажњавају ратне злочинце, без обзира на њихову националну и вјерску припадност, као и мјесто извршења кривичног дјела", рекао је Линта.

Он је истакао да је неозбиљна изјава Ковача о томе да протестна нота Србије због поништавања пресуде надбискупу Алојзију Степинцу представља јефтин напад и покушај дестабилизације Хрватске.

Линта је нагласио да Ковач и многи његови истомишљеници слијепо слиједе злочиначку политику некадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана, који је јасно рекао да је Независна Држава Хрватска /НДХ/ историјски израз тежње хрватског народа за својом државом, а не злочиначка творевина.

Туђман је, подсјећа Линта, рехабилитовао усташтво у Хрватској 1990. године, а тиме и ратног злочинца загребачког надбискупа у НДХ Алојзија Степинца.

Линта је позвао Ковача и друге хрватске политичаре да престану да обмањују сопствени народ изјавама да је Степинац мученик, када бројне чињенице недвосмислено показују да он сноси огромну одговорност за почињени геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.