latinica  ћирилица
26/11/2016 |  12:35 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Радојичић: Нацрт буџета претрпјеће измјене

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да ће Нацрт градског буџета за 2017. годину претрпјети знатне промјене до форме приједлога јер је конципиран према захтјевима буџетских корисника у оквирима Одјељења за финансије и још не одражава неке нове политике.
Радојичић: Нацрт буџета претрпјеће измјене - Фото: СРНА
Радојичић: Нацрт буџета претрпјеће измјенеФото: СРНА

"Поштовали смо потребу да нацрт иде у два читања и зато је упућен већ сада. Приједлог ће одражавати низ нових политика. Ако успијемо реструктурисати дуг, онда би он знатније био промијењен, а ако не, онда оног момента кад завршимо реструктурисање дуга, имаћемо ребаланс буџета", рекао је Радојичић новинарима на Мраковици, гдје се данас одржава први радни састанак проширеног колегијума бањалучке градске управе.

Он је поновио да је буџетски оквир од 128 милиона КМ мањи него претходни буџет јер је из њега искључено краткорочно задужење и суфицит из претходне године.

"Он је, наравно, недовољан, али се не могу све ствари рјешавати из буџета. Имаћемо много ствари које ћемо покушати да ријешимо и мимо биџета, договором са другим субјектима, спонзорствима, инвестицијама Владе Републике Српске, међународним фондовима. Логика да се све мора ријешити из буџета неће нас нигдје одвести", навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, буџет би требало да, кроз подстицајну компоненту, помогне да се град развија.

"Биће веома много посла да се у Бањалуку доведе сваки нови инвеститор, а онда је то социјална политика. Социјална политика је да човјеку даш посао, а не да му даш социјалну помоћ", нагласио је Радојичић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Бањалука Драгомир Кесеровић рекао је да овај ресор има 60.000 корисника разних права борачких категорија из више ратова.

"На заједничкој сједници са Владом /Републике Српске/ кандидовали смо нека питања која оптерећују рад Одјељења, а односе се на сарадњу са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите, с обзиром на недореченост, односно колизију неких законских рјешења, правилника и остало, гдје једни друге потиру и немогуће је у таквим условима квалитетно радити", навео је Кесеровић.

Он очекује да буду отклоњене те неусаглашености да би се у пуном капацитету могли рјешавати оправдани захтјеви и питања која се тичу борачких категорија.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије града Бањалука Божана Шљивар рекла је да је прва активност усвајање буџета града за 2017. годину, уз јавну расправу која ће бити проведена доста широко да би де чуло како на приходе и расходе гледају грађани и сви остали корисници буџетских сердстава.

"Настојаћемо да мањак средстава надокнадимо рационалнијом потрошњом. Слиједи и консолидација задужења града Бањалука. То је такође велики изазов, не само у 2017. години, него и у наредном периоду, као и консолидација јавних предузећа у сегменуту гдје имају проблеме", додала је Шљивар.

Радном састанку на Мраковици присуствовали су представници кабинета градоначелника Бањалуке, вршиоци дужности начелника одјељења у градској управи, шефови самосталних одсјека и сарадници.

Састанак је посвећен стратешком планирању, новој унутрашњој организацији градске управе и рјешавању стратешких задатака у наредном периоду - од бањалучке топлане и комуналних питања, преко водоснабдијевања, до потреба школског система, туризма и осталог.

Извор: СРНА