latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:54 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Додик: Референдума ће бити, теме ће бирати грађани Српске (ВИДЕО)

Референдума у Српској ће бити, али њихове теме бираће искључиво грађани Републике Српске, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је ово рекао коментаришући изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић како нестабилност БиХ указује на то да БиХ још није потпуно политички еманципована, а недавни референдум у Републици Српској је први корак ка низу референдума, до могуће независности тог ентитета.

- Није њено да се мијеша у унутрашњу политику БиХ и Републике Српске - изјавио је Додик за РТРС.

Предсједник Српске је оцијенио да је Китаровићева "старе стереотипе извукла из ормара". Навео је да су Хрвати и Срби у историји имали много размимоилажења и отворених непријатељстава, те да Хрватска наставља са анимозитетима.

- Невјероватно је како не престаје борба, односно пажња одређених кругова везано за Републику Српску. Када је све стабилно и мирно нађу се они који очигледно оптужују или покушавају да пројектују неки разлог будуће нестабилности - рекао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је његов недавни сусрет са хрватском предсједницом био веома коректан, те да није разговарано на тему референдума.

- Чуди ме да је хрватска предсједница дошла у позицију да коментарише било шта у Републици Српској. Ако је ико присутан са политикама у БиХ, онда је то Хрватска која се отворено мијеша у унутрашње сдтвари БиХ - додао је Додик.

Он је поновио да је референдум о Дану Републике био потпуно легитиман и легалан, те да је показао способност Српске да организује један такав референдум.

- Све друго што је Китаровићева рекла је у дијелу претпоставке. Наравно да ћемо ми одржавати референдуме, јер мислимо да су они начин на који се најбоље исказује воља народа. О темама ћемо ми одлучивати, не неко други. Видим да је с њихове /хрватске/ стране то питање везано за самосталност и независност Републике Српске, а Китаровићева је отишла и даље говорећи да ће ако дође до тог референдума Русија војно, технички, обавјештајно, итд. помоћи Српској - рекао је Додик и додао да у Русији није разговарао о томе, већ о питањима туризма и трговине. Додик је нагласио да је поносан на чињеницу да Српска има добру сарадњу са Русијом.

- Ја сам тренутно у Русији и никаквих разговора те врсте нема. Не знам одакле Китаровићевој такви подаци. У сваком случају, нико о томе не разговара. Њихова /хрватска/ западна острашћеност према Русији и Путину је дио њихове политичке стратегије и ја ту немам ништа да додам - рекао је предсједник Српске.

Додик сматра да је крајње вријеме да се "Хрватска престане бавити Српском и БиХ на овакав начин". Истиче да је Србија добар примјер немијешања у унутрашње односе у БиХ, јер има принципијелан став подршке Дејтону и подршке договору три народа.

- Наш договор унутра подразумијева нашу велику снагу и ми се припремамо за њега. Мораће услиједити договор о томе како се кретати у БиХ. Раније су управо Китаровићева и други из Хрватске предлагали да се деси Дејтон два. Сада су ућутали о томе јер очигледно нису успјели да досегну даље од својих кабинета. Изгледа да немају подршку за тако нешто, али очигледно, исто тако, не престају да се баве нама - навео је Додик.

Предсједник Додик је додао да ако је Хрватска нешто показивала у прошлости, онда је то била одређена врста неприхватања Српске.

- Ми смо то можда и разумјели, али нисмо спремни да пређемо преко тврдње које нас елиминишу или стављају у негативан контекст за оно што нисмо учинили, што је можда будућност, али дозволите да ми о томе причамо, а не ви госпођо Китаровић - поручио је Додик.