latinica  ћирилица
24/11/2018 |  16:03 ⇒ 25/11/2018 | 08:25 | Аутор: РТРС

Додик: Уклањање заставе Српске недопустиво и скандалозно

Ноћно уклањање заставе Републике Српске испред кабинета српског члана Предсједништва БиХ је недопустиво и скандалозно, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. То је, каже, покушај Шефика Џаферовића и Жељка Комшића да пошаљу поруку да тамо нема мјеста за Србе. Из Српске су данас стигле бројне осуде због уклањања заставе испред Додиковог кабинета.

Уклањање заставе испред његовог кабинета потврђује намјеру хегемонистичких кругова у Сарајеву да, противно Дејтону, елиминишу Републику Српску, каже Додик и поручује да га то неће спријечити у намјери да она увијек буде истакнута испред његовог кабинета и тамо гдје се он налази у згради Предсједништва БиХ, свидјело се то некоме или не.

"Сматрам да је то неправда, коју су, нажалост, наши људи у заједничким организацијма прећутно прихватали. Зато се они и позивају на праксу, досадашњу праксу. Та пракса се мора промијенти. она је неодржива", рекао је Додик.

Дешавања са заставом открила су на који начин функционишу ствари на нивоу БиХ, каже предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Порука која се тиме послала Српској није тек обичан инцидент и не треба је олако узимати, каже Цвијановићева.

"Сјетиће се многи крваве свадбе из 1992. године када је у том истом Сарајеву убијен сват и запаљена српска застава, чиме је одаслана порука по чијој мјери се кроји БиХ и коме у њој нема мјеста. Двадесет и шест година касније заставом Републике Српске у Предсједништву БиХ српски члан Предсједништва Милорад Додик шаље једноставну, уставну и потпуно легитимну поруку - Србима ту припада исто толико мјеста колико и другим народима. Одговор који је стигао показује да то није формула по којој функционише Сарајево", нагласила је предсједница Српске.

Уклањање заставе резултат је наметнутног Закона о застави од стране бившег високог представника Карлоса Вестендорпа још 1998. године, каже посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сташа Кошарац. Тај закон је, каже, под притиском међународне заједнице, у Парламентарној скупштини БиХ прихваћен тек 2001. године. Одлука о истицању заставе није Додикова лична, него резултат договора свих српских представника на БХ нивоу, каже Кошарац.

"Ми нисмо за примјену наметнутих закон, него искључиво Устава БиХ и енећемо одустати од наше патриотске обавезе да поштујемо Устав, а то да је да наша обиљежја буду истакнута у свим институцијама на заједничком нивоу", поручио је Кошарац.

Да је уклањање заставе Републике Српске нови атак на српски народ, сувереност и самосталност РС унутар БиХ сматра и бивши члан Предсједништва БиХ и сенатор Републике Српске, Живко Радишић. Поручује да је ријеч о незаконитом и антисутавном чину.

"Могу само да осудим и да изразим велико жаљење, јер то може бити почетак неугодних процеса, који сигурно не требају никоме ни у БиХ ни у Републици Српској", нагласио је Радишић.

Предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, поручио је да је уклањање заставе некултуран чин и покушај понижења Српске и српског народа. Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, каже да синоћњи чин представља још један доказ да је потребно и сједиште Републике Српске у Источном Сарајеву.

"Потребно је то због наше одлуке да будемо више ту присутни, а свакако и ово понашање гдје су показивали своју храброст када више никога није било у кабинету. Они покушавају да пошаљу ту поруку, која уопште није добра, али у сваком случају, то неће бити толерисано са моје стране", додао је Додик.

Подсјећамо, Застава Републике Српске која је била истакнута испред кабинета предсједавјућег Предсједништва БиХ у Сарајеву уклоњена је синоћ на захтјев кабинета бошњачког члана Шефика Џаферовића. Застава Српске била је истакнута поред заставе БиХ и јуче, у свечаном салону, када је Додик примао акредитивна писма амбасадора Србије Александра Ђорђевића, што су осудила друга два члана Предсједништва, рекавши да то представља кршење Закона о заставама.