latinica  ћирилица
04/01/2019 |  12:10 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

"Прича о убиству Давида надувана на интернету"

Мајка Давида Драгичевића Сузана Радановић позвана је на саслушање због неовлашћеног прислушкивања. У медијима је објављен аудио снимак телефонског разговора на којем се наводно чују Милорад Додик и патолог Жељко Каран, који је извршио обдукцију над телом убијеног младића.
Шетња (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Шетња (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Доцент доктор Александар Врањеш са Факултета политичких наука у Бањалуци наводи да се заправо не зна да ли су заиста на том снимку Каран и Додик.

"Ви сте само чули, а ниша нисте видјели. Ми чујемо некакв тонски запис, који снима некакво окружење, и наводно се чује мушки глас за који се тврди да је то патолог Жељко Каран који је вршио обдукцију над тијелом настрадалог младића. Са друге стране везе тврди се да је Додик. Али оно што ми не знамо је да ли је то стварно Жељко Каран, да ли је са друге стране Милорад Додик. Не сматрам да је то кредибилно, то је само још један мит друштвених мрежа", рекао је Врањеш гостујући на Првој телевизији.

Како је рекао, према доступним информацијама не зна се гдје је тренутно Давор Драгичевић, али његов адвокат наводно преговара са Тужилаштвом око услова његове предаје.

"Зашто сам споменуо интернет. С једне стране имамо трагедију једног младића и породица је потпуно оправдано изашла на улице, али у ових 300 дана је тај покрет доживио и одређене трансформације, прошао је из фазе тог емпатијског, претворио се у одређени политички покрет. Ви знате да су тамо били избори у октобру, тај покрет су одређене политичке партије покушале да злоупотребе, у великој мјери и злоупотребиле", додао је он.

Врањеш је поменуо и адвоката Анту Нобила, који је радио про боно у том случају као један од угледних адвоката из Хрватске.

"Изашао је из тог случаја и рекао, ми не можемо да докажемо онај наратив који је стваран да је тај дечко групно силован, да су га данима мрцварили, то просто није доказано, а тај наратив постоји у тој групи. Оно што се може доказати је да је убијен, али ту причу која се створила на интернету, немогуће је доказати јер се она није десила. Та прича на интернету је једна теорија завјере. Поставља се питање мотива, ко би направио такав један филмски сценарио, да читав један полицијски тим учествује, да га возе на различите локације. Постоје помаци у истрази, који упућују на то ко је извршио убиство и то је правац којим треба да се иде", нагласио је Врањеш.

Политиколог Александар Павић додаје да је Нобило нагласио да власт није учествовала у наводном убиству, те да га није убио МУП.

"Распао се тај међународни адвокатски тим који је породица тражила да се установи. Одједном остао је само један члан и он је сад адвокат породице Драгичевић. Као окидач за протесте многи виде неспретну конференцију за штампу МУП-а. Међутим, из тога се сада импутира МУП-у да је организовао наводно убиство младића, који није имао никакву функцију. Ми десет мјесеци имамо нешто што се води у јавности, а не у институцијама", навео је Павић.

Извор: Б92/Прва ТВ