latinica  ћирилица
04/01/2019 |  12:49 | Аутор: СРНА

Але Хоџић негирао кривицу за злочине у Крајини

Оптужени Але Хоџић данас је у Суду БиХ негирао кривицу за злочине против човјечности на подручју Крајине 1995. године, за које га оптужница терети заједно са Атифом Дудаковићем и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Хоџић, због болести, није присуствовао рочишту 19. децембра када су се остали оптужени у овом предмету пред Судом БиХ изјаснили да нису криви за злочине који им се оптужницом стављају на терет.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ због злочина против човјечности почињених на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратног злочина против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Дио оптужнице која терети Дудаковића односи се на ратне злочине над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.