latinica  ћирилица
18/01/2019 |  18:13 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Вучић захвалио Путину на посјети и споразумима које су двије земље потписале

Дан послије, Србија анализира резултате посјете првог човјека Русије. Током нешто више од седам часова, проведених у српској престоници, Владимир Путин послао је бројне поруке. За званични Београд, најзначајнији су конкретни споразуми, који су током посјете потписани.

Од њих више од 20, међу којима су, уз споразуме, и уговори, и меморандуми, српско руководство као посебно важне истиче - оне из области енергетике, инфраструктуре, дигитализације и иновација.

420 километара онога што званични Београд назива централним гасоводом требало би да буде изграђено кроз Србију од границе са Бугарском до Мађарске.

Управо договор о том пројекту од пресудног је значаја за земљу, сматра Александар Вучић, јер ће, каже, одредити њену будућност. Уз то, резултат разговора са Русима је и градња гасног складишта капацитета 750 милиона кубних метара, што ће, с обзиром на све већи раст потрошње, значити сигурност у случају несташице.

"То су ствари које суштински, стратешки, структурално мијењају изглед наше земље. Тиме се драматично снажи вриједност наше територије, наше цијеле земље", рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Резултат добре сарадње Србије и Русије јесте и све тјешња војнотехничка сарадња, нагласио је Вучић.

Тако би Србија у овој години требало да заврши набавку седам нових војних хеликоптера од Русије, али и да комплетира модерзнизацију својих мигова до средине наредне године. Уз привредне, значајан аспект посјете руског предсједника биле су и политичке теме.

За Србију на том плану кључно је питање јужне српске покрајине. Током посјете Путин је поновио чврст став Русије о том питању, а дан послије Вучић је упутио поруку Приштини и Бриселу.

"Ја зато молим Приштину да те таксе укине, није ми то тешко да изговорим, али молим и наше партнере из Европске уније да то још јасније и одређеније кажу и укажу на значај и неопходност наставка дијалога", истакао је Вучић.

Путинову посјету Београду у институцијама Европске уније нису коментарисали, јер, кажу - посјете шефова других држава не коментаришу.

Ипак, Србију напомињу да је сама одредила европске интеграције као свој стратешки приоритет и да се очекује да се понаша у складу с тим. У посјети Путина Брисел не би требало да види проблем, став је Београда.

"Ми водимо транспарентну и искрену спољну политику. Брисел зна за наше и традиционално и економски добре везе са Руском федерацијом. Наш споразум о слободној трговини са Руском федерацијом, као што Москва зна да су аспирације Србије у Европској унији", каже Ана Брнабић, предсједница Владе Србије.

Срби ће из престонице до Европске уније брже управо захваљујући Русима.

Инфраструктурно најзначајнији резултат Путинове посјете Београду јесте уговор потписан између српских и руских жељезница вриједан 230 милиона евра, који обухвата и средства за модернизацију пруге Београд-Будимпешта.

"Унутар њега 127 милиона евра јесте изградња диспечерског центра. Затим дио који иде за електро радове на дионици између Старе Пазове и Новог Сада, то је пруга коју модернизујемо као најбржа пруга практично у региону коју раде руске жељезнице", нагласила је Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Ефекти Путинове посјете анализираће се и у наредним данима, а показати тек по завршетку договорених пројеката.

Разговора и договора са свјетским лидерима у Београду би требало да буде још током године.

Вучић најављује да би могло бити и изненађења, али је за сада, каже, извјесно да ће српску престоницу ускоро посјетити први човјек Француске Емануел Макрон и крајем године лидер Кине Си Ђинпинг.