latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Хоџај: Дијалог могућ у марту, договор до средине године

Ако се у марту, априлу и мају буде довољно преговарало, постојаће оквир који ће омогућити да се до средине године постигне договор, рекао министар спољних послова самопроглашеног косова Енвер Хоџај.
Енвер Хоџај (Фото: D.Milenković/RAS Srbijа) -
Енвер Хоџај (Фото: D.Milenković/RAS Srbijа)

Хоџај је за бечки Стандард изјавио да је могуће да Приштина и Београд још у току ове године постигну договор.

- У марту ће бити одржан први састанак, али то не зависи само од нас, већ и од могућности шефице европске дипломатије Федерике Могерини да окупи двије делегације - истакао је Хоџај.

На питање да ли ће Приштина укинути таксе, због којих Београд не жели да настави дијалог, Хоџај је избјегао одговор, рекавши да је Приштина веома заинтересована да има "заједничку позицију" и да се "развије темпо", како би се преговарало са Београдом.

- Најприје ће бити одржано око пет састанака у Бриселу, а потом ће предсједници, предсједници скупштина, премијери и министри спољних послова да се састану на једној конференцији - рекао је Хоџај износећи могући сценарио.

Упитан да ли ће та конференција бити одржана у Вашингтону, Хоџај је напоменуо да то зависи од Брисела и Американаца.

Према његовим ријечима, бриселски дијалог је платформа за нормализацију односа, али је за Приштину важно међусобно признање и чланство у УН.

На питање да ли очекује да ће Русија и Кина дати пристанак у Савјету безбједности УН, он је указао да је руска политика до сада тврдила да не признаје Косово због Србије, што значи да, ако буде било договора са којим се слаже Београд, Русија правно, политички и морално неће више имати ништа против, а то, додао је, важи и за Кину.

- Ми ћемо споразум потписати тек када видимо да постоји подршка у Савјету безбједности УН. За то морају постојати гаранције. Ако договор подрже само скупштине у Србији и на Косову, то је недовољно - каже он.

Увјерен је да све то може да се оствари још у току ове године. Подвукао је да је пут Србије у ЕУ везан за нормализацију односа са Приштином.