latinica  ћирилица
23/03/2019 |  17:46 | Аутор: СРНА

Дукић: Надлежни испитују све у вези са несрећом у руднику

Предсједник Компаније "Боксит" из Милића Рајко Дукић рекао је да рударски и геолошки инспектор, полиција и органи компаније испитују све у вези са несрећом у Руднику подземне експлоатације "Браћан" у којој су страдала два рудара, те да ће против одговорних, уколико буду утврђени пропусти, бити предузете одговарајуће мјере.

Дукић је изразио саучешће породицама настрадалих рудара Славише Жугића и Бранислава Остојића којима ће, како је навео, бити пружена значајна материјална помоћ.

Он је истакао да су Жугић и Остојић припадали елитној класи рудара и да су били обучени за посао који су радили.

- Имали су звање квалификованог копача, што је репрезентативно звање за рад у подземној експлоатацији - рекао је Дукић новинарима и додао да су настрадали рудари били обучени да раде и као палиоци мина и руковаоци рударских машина и да "са те стране такве ствари не би требало да се догађају".

Међутим, истиче Дукић, природа је природа и дошло је до обрушавања веће количине материјала из дијела ходника.

- Хтјели су да замијене неку подграду, да ли су поштоване све процедуре или нису, то ће надлежни органи да испитају - рекао је Дукић.

Он је захвалио свима који су, поводом ове несреће, изразили саучешће Управи и овој компанији. "Нажалост, десила се трагедија коју до сада у компанији за ових 60 година рударења нисмо имали", рекао је Дукић.

Дукић је рекао да је данас сахрана Славиши Жугићу, а да ће представници Компаније "Боксит" присуствовати и сахрани Бранислава Остојића.

- Предузео сам све мјере да се пружи значајна материјална помоћ породицама настрадалих рудара, а истовремено да се види какво је њихово породично стање како би урадили све да обезбиједимо те породице - рекао је Дукић.

Рудари Славиша Жугић /44/ из Милића и Бранислав Остојић /30/ из Зворника настрадали су јуче у Руднику подземне експлоатација "Браћан", који се налази на подручју општине Сребреница.