latinica  ћирилица
24/05/2019 |  18:55 ⇒ 25/05/2019 | 08:54 | Аутор: РТРС

Саслушан Алешевић; Адвокати поручили: Не постоји основ сумње за Тегелтију

У Тужилаштву БиХ саслушан је бизнисмен из Велике Кладуше који је снимао давање мита инспектору СИПА за наводно посредовање у правосудном спору.

По завршетку саслушања о овом случају, није желио говорити. И док јавност лицитира о кривици, струка је јасна - на основу објављеног снимка постоји основ сумње кривичног дјела - за даваоца и примаоца мита, али не и за предсједника Високог судског и тужилачког савјета Милана Тегелтију.

Великокладушки бизнисмен и "сниматељ" спорног видео- материјала, видно расположен стигао је у Тужилаштво БиХ, нешто прије поднева. На улазу у комплекс новинаре је срдачно поздравио. Два и по сата касније, комплекс је напустио - без коментара.

Претходно, вјеродостојност снимка је потврдио. На објављеном, монтираном дијелу - кратак разговор са Миланом Теглетијом наводно у новембру прошле године, у бањалучком угоститељском објекту. Након Тегелтијиног напуштања објекта, кратак разговор Алешевића и инспектора СИПА Марка Панџе и предаја Панџи, наводно 2.000 марака зарад убрзања судског спора пред Кантоналним судом , у којем је Алешевић страна у поступку. Све што је снимио доставио је, каже, представницима дијела међународне заједнице у БиХ.

Као примаоца оригиналног снимка, именовао је Амбасаду Велике Британије. И америчку, упознао и Валентина Инцка. Из Тужилаштва БиХ, које је предмет одмах формирало, без информација док посао не заврше. Из СИПА, такође. Сазнајемо, ипак, и Одјељење унутрашње контроле против инспектора Панџе, прије два дана отворило је истрагу. Инспектор СИПА, за сада, без мјера суспензије. Незванично, у понедјељак ће Панџа и пред поступајуће бх. тужиоце. Од његовог исказа у великој мјери, зависи и ток истраге.

- Постоји солидан основ сумње за двије особе које су учесници ту, рачунајући три особе које су учествовале. При томе је и давање дара такође кривично дјело. Да би пресјекли или је то моја препорука, рекла – казала у том погледу сасвим је јасно да ће од онога што буде рекао инспектор који се појављује на снимку, зависити даљи ток поступка. Уколико се он опредијели да је Тегелтија био умијешан онда постоји основ сумње и за Тегелтију, а уколико он опредијели да то није тако, онда Тегелтије нема у томе и све је јасно - рекао је адвокат Владо Адамовић.

Анализирао је адвокат и бивши бх судија и снимак. Јасно је каже да инспектор мито није договорио с Тегелтијом. И у његово име а "иза његових леђа" други су каже, 20 или 30 пута, узимали новце. Сличан сценарио не искључује ни Тегелтија. Да је умијешан у коруптивно дјело, демантовао је одмах, након што је у режији новинара блиског директору ОБА и министру безбједности БиХ, почео његов медијски линч.

- На снимку се види да јасно говорим човјеку да не могу да му помогнем и да мора да достави документацију. Саслушао сам га и упутио на институције. Циљ читаве приче заправо је дискредитација а у позадини стоје одређене политичко – параобавјештајне структуре које желе да преузму контролу над Савјетом и правосуђем - навео је Тегелтија.

Да ли ће о свему, бити саслушан и Тегелтија, за сада без одговора. Позив му, за сада, није стигао. И док истрага траје, позвани и непозвани, већ "пресуђују" и позивају међународне званичнике да реагују. И реаговали су. Позвали су да се сви наводи у потпуности, брзо и непристрасно провјере. Шеф Мисије ОЕБС Брус Бертон подсјетио je на основни правнички постулат да су сви невини док се не докаже супротно.

- Када се домаће правосуђе, домаћи суд почне бавити овим питањем, оно што можемо обећати да ће ОЕБС пружити сву ону помоћ коју је до сада пружао у праћењу читавог поступка као што је то до сада радио када су у питању предмети корупције високог нивоа - навео је Бертон.

Шеф Делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк казао је да ВСТС као контролор правосуђа, не може дозволити било какву могућност да у свом раду буде корумпирано. Јасни су међународни званичници да посљедња афера, која потреса БиХ, додатно урушава крхко повјерење јавности у правосуђе. Питање је само да ли је пројектована или стварна. И коме све одговара!?