latinica  ћирилица
24/07/2019 |  08:33 ⇒ 09:34 | Аутор: СРНА

Нови докази против Харадинаја

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да постоје нови докази против бившег вође терористичке ОВК Рамуша Харадинаја, које ће објелоданити у току сљедеће седмице.
Харадинај (фото: AP Photo / Visar Kryeziu) -
Харадинај (фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Он је подсјетио да је Харадинају два пута суђено за злочине над Србима и неалбанцима, као и да је оба пута ослобођен, али истиче да је ситуација за њега сада другачија.

Дрецун је за РТС рекао да су наводи да су се појавили неки нови елементи - убиство Албанаца које су починили Харадинај и његови терористи.

Он је показао оригинална документ из Штаба команде оперативне зоне Дукађин и истакао да је то извјештај о људима који су убијени и због чега су убијени, а ријеч је о Албанцима.

- Ево одговора на питање, гдје су многи нестали Албанци. Овај документ су заплијениле наше снаге безбједности који је чак и руком писан. У њему је списак 30 Албанаца. Они су били припадници полиције Републике Србије и због тога су и ликвидирани од групе Рамуша Харадинаја. Не знам зашто није показан суду - навео је Дрецун.

Он је подсјетио на случај "бункер", гдје је откривена масовна српска гробница са најмање десетак тијела.

- Најсуровије је ликвидирана петочлана породица са троје дјеце од - 13, 16 и 17 година. То није једина масовна гробница, има их још. О њима се знало и раније али се ћутало, није било ни ријечи у претходним суђењима - додао је Дрецун.

Према његовим ријечима, КФОР је извршио увиђај, мјесто злочина је фотографисано, дошао је и форензички тим из Шведске, али је из само њима знаног разлога и тај случај, као и многи други, стављен у фиоку.

Дрецун је рекао да Београд посједује и ратни дневник Харадинаја и да је Србија Тужилаштву Специјалног суда уступила нову документацију да би указали на могућност подизања оптужнице на основу нових доказа.

Он је истакао да је у командној одговорности Харадинаја почињено 987 догађаја - силовања, убиства, масакрирања.

- Утврдили смо да је у оперативној зони Дукађин терористичка ОВК тада била подијељена на шест, односно седам оперативних зона. Зоном Дукађин, дио Метохије, је командовао Рамуш Харадинај, а 131. бригадом у тој зони Даут Харадинај. У тој зони је било највише злочина. Утврдили смо преко 987 догађаја, мучења, убиства, силовања, киднаповања - рекао је Дрецун.

Рамуш Харадинај стигао је у Хаг, гдје ће данас бити саслушан у специјалном суду за злочине које су починили бивши припадници терористичке ОВК над српским и неалбанским становништвом.