latinica  ћирилица
05/08/2019 |  18:47 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Постигнут договор о формирању СM; Сарадња с НАТО у оквиру Устава и закона

Коначно договорена власт на нивоу БиХ.

Након девет мјесеци лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА потписали су принципе о формирању власти на нивоу БиХ. Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је договорено да Савјет министара буде формиран у року од 30 дана. За лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића кључно је да у заједничкој изјави пише да ће пресуде домаћих и европских судова у вези са Изборним законом, бити спроведене. Састанак лидера у Сарајеву, данас је организовао шеф Делегације ЕУ Ларс Гунар Вигемарк.

На четири странице Принципа за формирање власти на нивоу Босне и Херцеговине, лидери побједничких партија прошлогодишњих избора, договорили су нови Савјет министара БиХ. Донедавно непремостиви чвор за СДА – активација Годишњег националног прогама за НАТО – партнери су превазишли у члану 3 споразума. Наставити интеграционе процесе у складу с Уставом и законима.

- Уважавајући све нивое власти у БиХ, наставити сарадњу са НАТО, што ми никада нисмо оспоравали и да ће се у оквиру релевантних одлука институција одвијати та сарадња - каже Додик.

Лидери су сагласни да је потребно да ОХР заврши мандат у БиХ, најаксније када БиХ буде чланица ЕУ.

- Сви су сагласни да оде ОХР, не можете очекивати да имате ОХР и да идете у ЕУ - нагласио је Додик.

Кандидат за предсједавајућег Савјета министара је СНСД-ов Зоран Тегелтија. Ова странка добија и министарство спољне трговине и економских односа и министарство транспорта и комуникација. Министар за избјеглице и расељена лице биће из Републике Српске, из реда осталих. Кадарови СДА ће руководити бх дипломатијом, безбједности и одбраном. ХДЗ- ови министри биће у финансијама, правди, и цивилним пословима.

Ипак, ако постигнити договор не буде спроведен, Додик поручује да БиХ улази у дубоку кризу.

- Не буде ли ово завршено како смо потписали, СНСД блокира све и нико нас неће спријечити - поручио је Додик.

Први корак је да Предсједништво именује новог предсједавајућег Савјета министара. Након, што Представнички дом потврди именовање предсједавајућег Савјета министар у року од 35 дана, он именује министре и замјенике, који ступају на дужност одмах након провјера безбједносних агенција и потврде Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Повезане вијести:

Реаговања на потписивање принципа за формирање власти