latinica  ћирилица
18/09/2019 |  18:37 ⇒ 19/09/2019 | 10:09 | Аутор: РТРС

ГО СНСД поручио: Српска се мора бранити енергичним и јединственим ставом

У Бањалуци је засједао Главни одбор СНСД. Комплетирано је страначко руководство и усвојена 64 закључка. Међу њима и онај који одбацује програмску декларацију СДА.

Због учествовања Сенада Братића у доношењу Декларације СДА, сазвана је Посебна сједница Народне скупштине о његовом разрјешењу са мјеста потпредсједника Парламента.

СНСД је нагласио да одбацује међународни интервенционизам. Поручио је да остаје при ставу да је увођење бонских овлашћења, мимо Устава и Међународног споразума и да је вријеме да одлуке високих представника буду преиспитане и да се тражи њихова кривична одговорност. Главни одбор СНСД одбацио је програмску декларацију СДА. За њих је она анидејтонска, антиуставна и антиевропска, и могла би да угрози мир у БиХ. Сет закључака односи се и на економију, пронаталитетну политику, реформу образовања, измјене Кривичног закона Републике Српске.

Пред 500 чланова Главног одбора, али и у присуству новинара, потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић прочитала је 64 закључка, а предсједник странке Милорад Додик им је, на крају уводног излагања, поручио да им материјали не буду само свеска коју су видјели, већ ставови њихове партије коју у сваком тренутку и на сваком мјесту треба да бране.

Остају привржени Резолуцији о заштити уставног поретка и војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина. Одбацују програмску декларацију СДА која, сматрају, додатно дестабилизује БиХ и њен мир, јер је антисрпска и антихрватска. Одбацују било какве промјене да се формира "република БиХ", територијалне трансформације и да главни град буде Сарајево.

- Стога, СНСД сматра да уколико ситуација у БиХ не буде у оквиру изворног Дејтона да треба примјењивати одредбе Устава БиХ које чине саставни дио. То је пакт о грађанским правима и слободама гдје је предвиђено да народи имају право на самоопредјељење и то јасно стоји у Уставу - рекао је Милорад Додик.

Главни одбор СНСД тражи и предлаже институцијама Српске да се одбаце све антиуставне и антидејтонске одлуке које је механизмом преваре, односно бонским овлаштењима, доносио високи представник. Сматрају да се о свим одлукама и законима који су наметнути силом мимо Устава, треба разговарати са ФБиХ. Прије тога, Народна скупштина би требало да формира делегацију која би са другом страном покушала да ријеши питања попут Закона о одбрани, ВСТС и индиректиним порезима.

- Уколико се одбију било какаве активности на том плану, Главни одбор ће тражити да се сви ти закони и одлуке које су донесене под притиском високог представника, па чак и оне које су изгласане на Парламенту, нису валидне и нису у складу са прописима - навео је Додик.

Радна верзија закључака усвојених на Главном одбору, наредне седмице биће додатно "прерађени" на сједници Предсједништава. Додик каже да би након тога могао затражити одржавање посебне сједнице Народне скупштине. Прије тога ће, заједно са предсједницима парламентарних странака, и то за три дана, у Београд на састанак са предсједником Србије и његовим сарадницима.

- Вјерујем да Србија као потписница Дејтонског споразума у своје име и име Републике Српске, треба да тражи извјештај високог представника о његовом раду и оцијени да ли је тај рад био у складу са Дејтоном и да од потписница Дејтонског споразума тражи да се ограде од одлука високог представника - навео је предсједник СНСД.

Додик је потврдио да је заједно са Жељком Цвијановић, синоћ у Лакташима имао састанак са предсједницима СДС и ПДП Мироком Шаровићем и Браниславом Бореновићем. Покушали су наћи излаз из зачараног круга политичког Сарајева. Додик каже да им је предложио неколико варијанти, међу којима и повлачење њихових министара из Савјета министара, а да, такође, СНСД одустане од уласка у власт.

- Они су рекли да није добро да излазе и ако ми мислимо да треба нешто урадити, да ће они то урадити - каже Додик.

Како год. Република Српска се мора бранити јединственим и енергичним ставом. Додик је подсјетио на 2007. годину и Лајчаков покушај наметања одлуке. Тада су се сви представници СНСД повукли са функција из заједничких институција, што је био најбољи одговор ОХР-у. Поражени ОХР више није посезао за бонским овлаштењима.