latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:36 ⇒ 13/12/2019 | 08:52 | Аутор: РТРС

Састав Савјета министара скоро познат; Нејасноће о Влади ФБиХ

Централна изборна комисија БиХ потврдила је да кандидати СНСД-а и ХДЗ-а БиХ испуњавају услове за функције у Савјету министара. Наредног понедјељка СДА ће саопштити ко су њени кандидати за министре и замјенике, док се након сутрашњег разговора лидера СДА, СББ-а и ДФ-а, очекују преостала имена за бошњачке позиције.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић, у изјави за Радио Републике Српске, изразио је очекивање да ће до Нове године бити потврђен нови Савјет министара.

Све је мање персоналних непознаница када је у питању нови Савјет министара. Хрватске позиције су познате и потврђене, бошњачке би званично могле бити саопштене у понедељак, након сједнице Предсједништва СДА.

- Већ би тада могли потврдити и дати имена, тако да, ако се пожури са тим провјерама, већ идуће седмице, у петак или понедјељак можемо имати нови Савјет министара - рекао је предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

Лидер ДНС-а Марко Павић отклонио је дилеме о коначном саставу репрезентације Републике Српске у Сарајеву - Драшко Аћимовић је кандидат за министра за људска права и избјеглице. На медијске спекулације да је тражено од ДНС-а да предложи новог кандидата, Радмановић каже да се у врху СНСД-а није о томе разговарало. Била би штета, каже, да се пропусте рокови у децембру и да се Савјет министара потврди у јануару наредне године.

- Има термин 18. и још два резервна термина у овој години - 23. и 27 децембар, иако су они због разних празника једва пронађени. Надам се да ћемо успјети то завршити, јер је то добро за све у БиХ и због тога се нама жури - навео је Радмановић.

Ако је мање-више све познато у вези са Савјетом министара, много је нејасноћа у вези са формирањем Владе Федерације БиХ. Камен спотицања у односима СДА-ХДЗ БиХ су измјене Изборног закона на чему инсистирају Хрвати, као услову да би предложили кандидата за предсједника Федерације, што је први корак ка федералној Влади.

- Морамо да разумијемо да је то један минимум да би БиХ баштинила оно за шта се залажемо, а то је равноправност три констутивна народа. Вјерујем да брзо доћи вријеме вријеме да видимо која је то већина коју чине бошњачке странке и шта ће попунити хрватске странке у Влади ФБиХ - рекао је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а.

Изетбеговић каже да не пристаје на ултиматуме ХДЗ-а у вези са Мостаром, избором за Предсједништво и Дом народа, али практично "игра" на исту карту уцјена, јер очекује да се паралено са Савјетом министара покрене и процес формирања Владе Федерације.

- Дакле, не Савјет министара за федералну Владу, али хајде да завршимо формирање Савјета министара и пошаљемо тај АНП прије Нове године и да именујемо барем,предсједника Федерације и два замјеника - рекао је Изетбеговић.

Подршку у ставу спрам ХДЗ-а БиХ, Изетбеговић ће тражити од партнера - ДФ-а и СББ-а. Лидери тих странака на сутрашњем састанку у Сарајеву требало би да договоре подјелу позиција у Савјету министара, које припадају бошњачкој квоти.