latinica  ћирилица
24/12/2019 |  15:22 | Аутор: СРНА

Вулин: Очување Српске - приоритет спољне политике

Приједлогом стратегије националне безбједности Србије утврђена је обавеза очувања и заштите српског народа гдје год да живи, а Република Српска и њено очување постављено је као приоритет спољне политике, изјавио је данас министар одбране Србије Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је у Скупштини Србије рекао да је ово највећи стратешки документ у коме су први пут утврђени национални интерес и основе система националне безбједности.

Он је, образлажући посланицима сет закона из области одбране, навео да је у приједлогу стратегије истакнуто да за Србију није прихватљиво противправно проглашење независности Косова, пренијели су београдски медији.

Вулин је рекао да је тим документом потврђено чврсто опредјељење Србије за политику војне неутралности, а да се први пут, осим сарадње са НАТО-ом кроз Партнерство за мир, помиње и сарадња са Организацијом договора о колективној безбједности.

Он је, говорећи о приједлогу одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама, појаснио да се тим документом прописује да припадници војске по повратку у земљу послије мировних операција морају још три пута више времена да раде у Војсци Србије.

Вулин је навео да се припадници Војске Србије тренутно налазе у девет мировних мисија, од којих је пет под мандатом УН, а четири под командом ЕУ.

Пред посланицима су и измјене и допуне Закона о Војсци Србије.