latinica  ћирилица
20/07/2020 |  17:50 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Бројне осуде из Српске: Срамна и лицемјерна изјава Џаферовића (ВИДЕО)

Бројна удружења из Републике Српске жестоко су реаговала на изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да је "злочин над Бошњацима у Приједору систематски, удружени злочиначки подухват с циљем елиминације несрпског становништва и да има све елементе геноцида".
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је злочин који се догодио на Казанима, у Сарајеву, систематски удружени злочиначки подухват са циљем елиминације српског становништва и има све елементе геноцида.
 
- То је мој одговор на неодмјерене поруке које су се чуле данас из Приједора, и то од оних који би могли да нам одговоре на питање гдје су Срби из Зенице и каквом су смрћу скончавали од 1992. до 1995. године - рекао је Додик упитан да прокоментарише недоличне изјаве које су данас у Козарцу на рачун српског народа и Републике Српске изнијели бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и предсједника СДА Бакир Изетбеговић.

Тако је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић упитао Џаферовића, који је био ратни начелника ЦСБ-а у Зеници, гдје су данас Срби у том граду и у ФБиХ, те да би Џаферовић требало да погледа и ко су биле прве жртве у Приједору, гдје су муслимани постављали засједе, колико их је у Козарцу било наоружаних и колико је била спремна елитна јединица "зелених беретки".

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић поручила је Џаферовићу да би му најбоље било да ћути, а не да прича о наводним српским злочинима, посебно када зна да је био на листи злочинаца који су током рата чинили злочине над Србима.

- Срамна је и лицемјерна његова изјава о наводним српским злочинима - рекла је Рајилићева.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да Џаферовић обмањује јавност и настоји да прикрије стварне размјере злочина над Србима у Сребреници, Кравици и Подрињу, те у 13 западнокрајишких општина.

Србима у Федерацији БиХ онемогућено је и да обиљеже мјеста страдања током протеклог рата, а на територији данашње ФБиХ има само 10 одсто предратног српског становништва, изјавио је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
 
- Камо среће да Срби у ФБиХ могу да обиљеже мјеста страдања као што то чине Бошњаци у Приједору. Бошњаци у Приједору имају дан бијелих трака, а нама у Бихаћу не дају ни да обиљежимо мјеста гдје су побили Србе. У ФБиХ се ми Срби не смијемо ни окупити - рекао је Радановић поводом данашње изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића дате у Меморијалном центру Камичани у Козарцу, код Приједора.

Радановић је указао да Срби не смију ући у Добровољачку улицу него се цвијеће положи на више од 300 метара од мјеста страдања.