latinica  ћирилица
22/09/2020 |  09:47 ⇒ 23/09/2020 | 07:27 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу закона о заштити права на суђење у разумном року (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске расправом о Приједлогу закона о заштити права на суђење у разумном року окончали су вечерашње засједање. Наставак сједнице заказан је за сриједу у 10.00 часова.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Посланици су размотрили Приједлог закона о споразумном вансудском финансијском реструктурирању, Приједлог закона о управној инспекцији, као и Приједлог закона о посредовању у промету непокретности.

Приједлог закона о управној инспекцији предвиђа казне од 2.000 КМ до 10.000 КМ за онемогућавање управног инспектора при вршењу инспекцијског надзора. Новчаном казном од 2.000 КМ до 10.000 КМ биће кажњено јавно предузеће, јавна установа или друга организација која врши јавна овлашћења ако управном инспектору онемогући вршење инспекцијског надзора или не стави на увид тражену документацију и податке од значаја за вршење надзора, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Размотрен је и Приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Вукосавље-Брчко - по хитном постуку.

Претходно су по хитном поступку размотрени Приједлог закона о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести и Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу.

Посланици су реазмотрили и Приједлог одлуке о изради Зонинг плана подручја посебне намјене Аеродром Требиње.

Приједлогом закона о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, даје се овлаштење надлежном инспектору да наложи ограничење радног времена правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да изградња аеродрома у Требињу има своју сврху и поред близине неких других аеродрома, те да ће овај пројекат донијети бројне користи грађанима, подручју Херцеговине и Српској.

Доношење Приједлога одлуке о изради Зонинг плана подручја посебне намјене "Аеродром Требиње" по хитном поступку, потребно је да би на вријеме били створени предуслови за благовремену реализацију овако сложеног пројекта изградње аеродрома, односно како би се што прије израдио и усвојио плански документ и спријечило помјерања постављених рокова за реализацију, рекла је министарка Сребренка Голић .

- Овај аеродром, на коме ће писта бити дуга око 3,5 километара, донијеће доста доброг за Требиње и Херцеговину - рекла је Голићева и додала да је то важан економски, политички и инфраструктурни пројекат.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић рекао је да Српска треба са своје стране да створи све предусове како би Херцеговина што прије добила аеродром у Требињу.

Поповић је рекао да не стоји прича да ће Српска издвојити нека енормна средства за ову инвестицију.

Посланик СНСД-а Валерина Лакић сматра да је изградња аеродрома у Требињу дугогодишњи сан грађана овог краја и да ће овај пројекат помоћи развоју туризма и свих других привредних грана у Херцеговини.

Шеф Клуба СДС-а посланика Миладин Станић сматра да је изградња аеродрома у Требињу "популистички пројекат који није реалан да се оствари", али да ће СДС подржати овај закон.

Закон о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу правни је оквир за несметану реализацију овог пројекта, који је од општег интереса, изјавила је директор Републичке управе за геодетске и имовинскоправне послове Босиљка Предраговић.

Образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, који посланици разматрају по хитном поступку, она је истакла да је изградња аеродрома по многим карактеристикама сложен пројекат, а постојећи законски оквир у одређеним сегментима успорава његову реализацију у предвиђеним роковима.

.....................................................

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини да ће све здравствене установе у Српској имати довољно средстава да измире своје обавезе и по питању плата и доприноса, али и када је ријеч о пружању здравствених услуга.

Премијер Српске је изјавио да би од овог мјесеца могла да почне исплата мјесечног борачког додатка за незапослене демобилисане борце Војске Републике Српске од прве до пете категорије који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање.

Одговарајући на питања посланика на сједници Народне скупштине Републике Српске, Вишковић је прецизирао да ће исплата мјесечног борачког додатка почети чим Борачка прганизација Републике Српске достави Влади списак незапослених демобилисаних бораца.

Премијер Вишковић изјавио је, такође у Парлaмeнту Српске, да се у Влади Српске воде разговори о програму изградње стамбених објеката за младе брачне парове који живе у руралним подручјима у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.

Одговарајући на посланичка питања предсједнику Владе, Вишковић је рекао да је одобрено 1.440 захтјева за субвенције у пољопривредној произвoдњи, те да ниједан захтјев није одбијен.

---------------------------------------------

Скупштина ће на 12. редовној сједници разматрати и нацрте закона о противградној заштити, о слободним зонама Републике Српске, о граду Дервента и о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

На дневном реду је и извјештај Министарства унутрашњих послова о раду за прошлу годину, као и извјештаји Агенције за осигурање Републике Српске за 2019. годину о стању сектора осигурања у Српској, о раду и о финансијском пословању за прошлу годину.

На дневном реду су и извјештаји Комисије за хартије од вриједности Републике Српске за 2019. годину о стању на тржишту хартија од вриједности, о раду и о финансијском пословању за прошлу годину.

Посланици ће разматрати и извјештај Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске о раду за 2019. годину, као и извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о проведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за прошлу годину, те Годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2020. годину.

На дневном реду је и Специјални извјештај Институције омбудсмана за људска права БиХ о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима БиХ, Федерације БиХ, Републике Српске, Брчко дистрикта и кантонима /према буџетским јединицама/, са изузетком полицијско-безбједносних структура.

Пред посланицима су Информација о дугу са стањем на дан 31. децембар 2019. године, као и Информација о имплементацији Стратегије за сузбијање насиља у породици Републике Српске 2014-2019. година.