latinica  ћирилица
01/12/2020 |  09:35 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрен други ребаланс буџета (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог другог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину - по хитном поступку и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета за 2020. годину, такође по хитном поступку.
НСРС - пренос уживо - Фото: РТРС
НСРС - пренос уживоФото: РТРС

Посланици су након Приједлога другог ребаланса буџета по хитном поступку размотрили и Приједлог закона о допуни Закона о посебним републичким таксама, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналним таксама, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о административним таксама и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак.

Размотрен је и Приједлог закона о факторингу, а наставак сједнице заказан је за сутра.

Укупна средства планирана другим ребалансом буџета Републике Српске за ову годину износе 3,636 милијарди КМ и увећана су за 23 милиона КМ, односно 0,6 одсто у односу на први ребаланс буџета за 2020. годину који је износио 3,613 милијарди КМ.

Скупштина је размотрила и Извјештај о привременом одступању консолидованог буџетског дефицита од фискалних правила.

Другим ребалансом буџета Републике Српске за ову годину планирано је 3,636 милијарди КМ, што је више за 23 милиона КМ, односно 0,6 одсто у односу на први ребаланс буџета, рекла је министарка финансија Српске Зора Видовић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да мора бити усвојена одлука о привременом одступању консолидованог буџетског дефицита од фискалних правила због посљедица које је изазвао вирус корона, али да је систем у Српској стабилан.

-  Можда су приоритети могли бити постављени другачије, али ова одлука мора бити усвојена. Сигурно је да нисмо најгори, јер је систем у Српској стабилан што је од изузетног значаја у овом времену - рекао је Жунић у Народној скупштини Републике Српске током расправе о извјештају о привременом одступању консолидованог буџетског дефицита од фискалних правила.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да ради и радиће поштено, професионално и одговорно, те да никада није потписао сумњив уговор, нити урадио било шта на штету Српске.

- Ништа у животу нисам урадио да бих се стидио, напротив, помажем свима којима могу. Увијек сам међу народом, слободно се крећем и сигуран сам да ме људи уважавају - рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске, одговарајући на мишљење посланика у Клубу СДС-а Небојше Вукановића да се Влада непримјерено задужује и да склапа уговоре са сумњивим фирама каква је Батагон.

Министарка финансија Зора Видовић рекла је да је потребно усвојити одлуку о привременом одступању консолидованог буџетског дефицита од фискалних правила, јер је утврђено да за усвајање постоје разлози због појаве вируса корона и проглашења пандемије.

- Сачинили смо процјене до краја ове године, а најзначајни пад се очекује у прикупљању пореза. Негативни ефекти пандемије довели су до пада бруто домаћег производа  у првих шест мјесеци ове године за 2,7 одсто - истакла је Видовићева образлажући пред народним посланицима на сједници у Бањалуци извјештај о привременом одступању консолидованог буџетског дефицита од фискалних правила.

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је у Народној скупштини Републике Српске да је апсолутно сигуран да ће Влада дати допринос и чинити све да се Бањалука и сви други градови и општине у Српској равномјерно развијају.

Он је навео да је након избора било разних политичких изјава, али да је врло важно да ће Влада настојати да се и Бањалука и сваки други град и општина равномјерно развијају.

Министарка финансија Зора Видовић изјавила је да ће у буџету Српске за наредну годину бити планирана средства за повећање пензија.

Видовићева је навела да је из Компензационог фонда исплаћено укупно 328,7 милиона КМ.