latinica  ћирилица
01/08/2021 |  11:34 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Миленко Миловац - чувар Јањске традиције (ВИДЕО)

Миленко Миловац је својеврсни заштитник Јања. Гдје год да оде, своју културу и традицију представља на најбољи могући начин.
Миленко Миловац - Фото: РТРС
Миленко МиловацФото: РТРС

Тамо далеко у беспућима Виторога, тамо гдје људска нога ријетко свраћа, у цик зоре, чује се љубавни зов великог тетријеба, по коме је ово мјесто и препознатљиво. И не само по њему већ и по Миленку Миловцу, човјеку, кога управо видите и који је заштитни знак овог мјеста.

Цијели живот је уложио у вјеру, традицију, и обичаје, а већину је научио од својих предака. Посебно зна с дрветом од кога прави права умјетничка дјела. Ведрих очију и жуљетвитих руку, прича нам како је пронашао себе, а то никако није било лако, бар из данашње перспективе.

Одрастао је с два брата који су данас у српској метрополи. Истиче да се никада не би замијенио за њихов живот јер га једноставно нервира београдска врева.

- Вјерујте када одем код њих као да сам у кавезу - прича Миленко.

Јањ је дар од Бога, сматра Миловац који овај крај велича гдје год да дође.

Дрво је његова специјалност. Сваки дан направи нешто ново и није му тешко, напротив. Од овог посла истиче, може добро да се живи.

Столицу која ће красити студио Радио-телевизије Републике Српске осмислио је у трен ока, у захвалност што промовишемо његов крај и чувамо традицију.

И није Миленко специјалиста само за дрво, већ и за храну... Посебно је специјалиста за питу са зељем и сиром, али и за цицвару, суво месо, те кајмак који се код њега жути као восак.

- А од мајке сам учио и од многих домаћинстава у Јању - наглашава Миленко.

И да, и те како се лијепо живи и ван градске вреве, у селима у којима су одрасли наши очеви, дједови и они старији. Миловац и данас чува сјећање на ово вријеме и ми смо му захвални на томе. Његове квалитете препознао је и патријарх Павле и то сматра највећим успјехом, јер је и њему, баш као и нама направио ручно рађену столицу која говори све језике, а најважнији је онај нормалног човјека какав Миленко заправо и јесте.