latinica  ћирилица
16/11/2021 |  17:50 ⇒ 17/11/2021 | 08:25 | Аутор: РТРС

Додик: Српска посвећена слову Дејтона, нема плана о отцјепљењу (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао са данас у Сарајеву са савјетником у америчком Министарству иностраних послова Дереком Шолетом.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да је разговарано о ситуацији у БиХ и да Република Српска остаје посвећена слову Дејтонског споразума и поштовању Устава.

Додао је да је Шолету пренио да је Српска привржена политици мира и да није спремна за провођење активности које би угрозиле мир, али су друга два члана Предсједништва БиХ, како је рекао, упорно инсистирала на могућностима сукоба и рата.

- Република Српска инсистира да и други у БиХ поштују слово Дејтонског споразума, па то очекујемо и од међународне заједнице и међународног фактора који је уплетен у унутрашње ствари БиХ - рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска уважава спољни суверенитет БиХ и унутрашњи територијални интегритет и уставни поредак БиХ која је састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

- Ми поштујемо правни оквир БиХ, који је предвиђен Дејтонским споразумом, наставићемо правну борбу за поштовање Устава - поручио је Додик.

Додик је рекао да је Шолету пренио да Република Српска нема ниједан план о отцјепљењу и сецесији као што неки покушавају да јој припишу, али да се у Српској о томе прича, као и у цијелој БиХ и региону.

Он је поручио да ће Република Српска наствити да се политичким и правним средствима бори за провођење Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Додик је рекао да је америчка делегација показала велику заинтересованост за стање у БиХ и жељу да се неке ствари почну рјешавати.

Он је поручио да Република Српска, њене институције и званичници настављају са живом дипломатском активношћу с циљем прокламованих стратешких политичких циљева усмјерених ка очувању и јачању уставно-правне позиције Републике Српске у оквиру изворног Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Повезане вијести:

"Српска посвећена економским питањима"

"Прича о санкцијама - храна за гладну јавност ФБиХ"

Додик: Комшићу и Џаферовићу потребан дигнитет и "мало образа"

Додик: Бошњачки лобисти путем медија поново покушавају сатанизовати Србе