latinica  ћирилица
24/02/2022 |  11:39 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

Бенцун: У мисији ОЕБС-а 41 држављанин БиХ

Амбасадор БиХ при ОЕБС-у, УН и осталим међународним организацијама у Бечу Синиша Бенцун изјавио је да је тренутно у Украјини у саставу Специјалне мониторинг мисије ОЕБС-а распоређен 41 држављанин БиХ, да су добро и чекају даље инструкције главног штаба ОЕБС-а из Кијева, који разматра различите планове, укључујући и измјештање и евакуацију.
Синиша Бенцун - Фото: РТРС
Синиша БенцунФото: РТРС

Он је рекао да из комуникације са једним бројем њих у различитим критичним регионима Доњецк, Луганск и градовима Мариупољ, Краматорск, Северодоњецк, јутрос сазнају да су добро, у склоништима или другим локацијама адекватним за овај тренутак.

- Неформално сазнајемо у разговорима да би у логистичком смислу копнена евакуација била поприличан изазов због закрчености путева, бензинских пумпи... У комуникацији са ОЕБС-ом у Бечу сазнајемо да се разматрају различити планови и да су у константној вези са главним штабом у Кијеву, а они даље са њима на терену. Добили смо увјеравања да ће бити урађено све да се осигура безбједност људи - рекао је Бенцун за Срну.

Он је нагласио да је Мисија БиХ у Бечу у контакту и са другим земљама које имају своје људе у Украјини.

- Уколико се они одлуче за неку унилатералну логистичку акцију за своје људе, да видимо могућности придруживања. Међутим, они у овом тренутку немају такве планове, ослањају се на резервне планове ОЕБС-а - навео је Бенцун.