latinica  ћирилица
26/02/2022 |  11:07 ⇒ 11:07 | Аутор: СРНА

Бањац: Уставом гарантована слобода и опстанак српског народа

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац поручио је да је доношењем првог Устава Републике Српске прије 30 година гарантована слобода и опстанак српског народа на овим просторима.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Доношењем Устава показало се да су Срби на овим просторима опредијељени за мир. Устав Републике Српске је не само у ближој, већ и даљој историји, најзначајнији документ који је донесен на овим просторима јер је њиме створена Република Српска - рекао је Бањац Срни.

Он је додао да се Уставом показало да ће Срби остати на овим просторима и да више никада неће у колонама ићи у логоре.

Бањац је нагласио да је потребно да се вратимо на Устав који је Република Српска имала у тренутку потписивања Дејтонског споразума, а који је гарантовао и химну "Боже правде" и грб Српске са двоглавим орлом.

- Све оно што су високи представници мијењали силом, а не правом, није изражавало вољу не само нашег народа, него грађана Републике Српске - нагласио је Бањац.

Он је истакао да је ријеч о грубом кршењу међународног права оних који свакодневно позивају на међународно право и које су под плаштом међународног права и демократије бомбардовале суверене земље и одузимале им територију.

- Видимо да САД и многе земље у Европи позивају на међународно право, а у суштини са тог стола међународног права узимају оно што им одговара. Те силе и поједине чланице НАТО пакта нама шаљу поруку да не постоји међународно право, него сила коју они спроводе и оно што они кажу треба да буде међународно право - указао је Бањац и навео да је очигледан примјер актуелног односа тих земаља према Русији која штити свој народ, а коју оптужују за кршење међународног права.

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ, а проглашен је у периоду унутрашњег распада и околностима грађанског рата у Југославији.