latinica  ћирилица
26/02/2022 |  15:43 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Расељени Срби из Ђаковице затекли девастирано гробље

Расељени Срби данас су, након што им је седам година био забрањен организовани долазак, обишли православно гробље у ђаковичком насељу Пискота, не коме је поломљен већи број надгробних споменика.
Ђаковица: Срби обишли гробље на Задушнице (Фото: ПО општине Ђаковица) -
Ђаковица: Срби обишли гробље на Задушнице (Фото: ПО општине Ђаковица)

Обилазак је организовао Привремени орган Општине Ђаковица из којег је саопштено да расељеним Србима данашња посјета Ђаковици значи пуно, јер се не одричу завичаја и гробова предака и својих најмилијих.

- Претужно дјелује слика махом уништених споменика, отворених и разорених гробница, али нас то неће спријечити да се враћамо Ђаковици све до стварања услова за колективни повратак у родни град и на своја имања - наводи се у саопштењу.

Из Привременог органа подсјећају да су албански екстремисти 1999. године у потпуности уништили цркву Светог кнеза Лазара на ђаковичком гробљу и капелу која је уз њу била саграђена.

- У центру града исте године пред очима међународних војних снага уништена је и црква Свете Тројице, а на њеном месту изграђен је споменик Мајке Терезе - подсјећају из Привременог органа.

Наводе да је црква Успења пресвете Богородице у центру Ђаковице порушена у мартовском погрому 2004. године, да би била обновљена прије десетак година и преименована у манастир, гдје су двије монахиње и искушеница до јуна прошле године били једини српски становници овог града.

Расељени ђаковички Срби обишли су данас организовано и манастир Високи Дечани и Пећку патријаршију, као и српска гробља у та два града, заједно са расељеним Дечанцима који живе у централној Србији и у Црној Гори.