latinica  ћирилица
27/02/2022 |  07:28 ⇒ 28/02/2022 | 00:46 | Аутор: Агенције

Преговори Москве и Кијева почињу у понедјељак ујутру; Сазвана сједница Генералне скупштине УН (ВИДЕО)

Кијев је пристао на преговоре са Москвом док и даље трају сукоби. НАТО и Запад настављају да наоружавају Украјину, уводе се све веће санкције Русији. Обрушили су се на њихов банкарски сектор и авио саобраћај. Европска унија затвара ваздушни простор за руске авионе. Хитно је реаговао руски предсједник Владимир Путин и војни врх Русије. Наређено је да нуклеарне снаге буду у приправности.
Кијев (Фото: Ruptly) - Фото: Screenshot/YouTube
Кијев (Фото: Ruptly)Фото: Screenshot/YouTube

22.46 - Русија у УН: Вијести о неселективном бомбардовању цивилних циљева у Украјини су лаж

22.28 - Преговори Москве и Кијева почињу у понедјељак ујутру

Састанак делегација Русије и Украјине у Бјелорусији могао би да почне у понедјељак ујутру, пошто су представници Кијева одлучили да у Бјелорусију путују преко Пољске, рекао је за РИА Новости бјелоруски политиколог Јуриј Воскресенски, близак организаторима преговора.

- Преговори ће бити одржани у понедјељак ујутру, пошто су, страхујући за животе, чланови украјинске делегације, кренули не директним путем, преко Гомеља, него ће ићи преко Пољске, односно граничног прелаза "Варшавски мост" код Бреста. Они иду огромним заобилазним путем - рекао је Воскресенски.

22.20 - Кина поздравља што хитнији почетак преговора

21.37 - Борељ: Бојимо се да би криза могла да се прелије и на западни Балкан

21.26 - На сједници Савјета безбједности вечерас је одлучено да се сазове хитна специјална сједница Генералне скупштине УН о акцији Русије у Украјини. Сједница ће бит одржана сутра.

Током гласања није постојала могућност улагања вета. Одлука је донесена са 11 гласова за. Русија је гласала против, а Кина, Индија и УАЕ су били суздржани.

До сада је само 10 таквих сједница сазвано од 1950. године.

21.25 - Главни град Украјине је опкољен и евакуација цивила је сада немогућа, изјавио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко у интервјуу за Асошијетед Прес.

- Не можемо да евакуишемо цивиле, јер су сви путеви блокирани. Тренутно смо опкољени. Управо сам разговарао са предсједником (Украјине Владимиром Зеленским). Нико се не осјећа добро - рекао је Кличко, преноси ТАС С.

21.14 - ФИФА забранила Русији да игра под именом и заставом

21.05 - Борељ: Савјет ЕУ подржао пакет помоћи украјинској војсци

21.00 - Компанија Мета, власница Фејсбука и Инстаграма, саопштила је да је, на молбу Кијева, ограничила приступ налозима неколико руских државних медија на територији Украјине.

- Мета добија молбе од Украјинаца да се Русија искључи с Фејсбука и Инстаграма, али сматра да је то немогуће учинити - саопштио је потпредсједник компаније.

20.55 - Министри спољних послова Г7 саопштили су да не признају промјене у статусу кво које су настале усљед руске војне операције за демилитаризацију Украјине, наведено је у заједничком саопштењу након онлајн састанка.

20.50 - Амбасадорка Украјине у САД Оксана Маркарова изјавила је данас да украјински предсједник Владимир Зеленски "дефинитивно неће бити дио делегације на преговорима са Русијом".

20.49 - Број цивилних жртава током 11 дана ескалације непријатељстава од стране украјинских снага у Доњецкој Народној Републици порастао је на 15, саопштено је из мисије ДНР у Заједничком центру за Контролу и координацију прекида ватре.

20.20 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски рекао је да ће плата украјинским војницима бити 3.000 евра /100.000 гривни/ мјесечно док се не заврши криза.

19.45 - Стање у Украјини:

19.40 - Шведска је објавила да ће послати војну опрему и другу помоћ Украјини. Премијерка Магдалена Андерсон рекла је да ће бити испоручено 5.000 ручних противтенковских бацача граната, 5.000 панцирних прслука и 5.000 шљемова, као и 135.000 сувих оброка, пренио је Би-Би-Си.

19.00 - Мађарска дочекује избјеглице из Украјине пријатељски, то је људски чин и пружићемо им сву неопходну помоћ. Ово је добра земља, овде живе добри људи, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

18.57 - Украјински посланик из "Слуге народа" Фјодор Вениславски рекао је да ће преговори украјинске и руске делегације у Припјату почети у наредних неколико часова.

- Рекао сам да преговори могу да почну сваког тренутка, пошто је удаљеност од Кијева до мјеста преговора мала, али због безбједности је рута промијењена. Зато мислим да ће преговори почети у наредних неколико сати - навео је Вениславски.

18.44 - Министарство одбране Русије: Руске оружане снаге погодиле више од хиљаду војних објеката у Украјини

18.25 - Хрватска ће забранити улазак руским авионима у њен ваздушни простор, најавио је хрватски премијер Андреј Пленковић.

18.05 - ЕУ затвара ваздушни простор за руске авионе

18.00 - Европска комисија је предложила да се у земљама Европске уније забрани рад РТ-а, Спутњика и свих пратећих компанија, саопштила је шефица ове организације Урсула фон дер Лајен.

17.55 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски је уочи најављених преговора Кијева и Москве рекао да треба да се искористи свака шанса за постизање мира.

- Не вјерујем у позитиван исход овог састанка, али нека покушају, како ниједан грађанин Украјине не би имао сумњу да ја, као предсједник, желим да зауставим рат, кад постоји макар и најмања шанса - рекао је Зеленски.

17.23 -Спријечен терористички напад у Калушкој области

Федерална служба безбједности спријечила је терористички напад који је планиран према налогу терористичке организације "Исламска држава" у Калушкој области у Русији, речено је ТАСС-у у Центру за односе са јавношћу ФСБ-а.

- ФСБ је спречио терористички напад на неке припаднике полиције на локацији у Калушкој области. Као резултат операције, држављанин једне од централноазијских држава, који је планирао /напад/ по наређењу милитаната "Исламске државе", је ухапшен - истакли су из ФСБ-а.

У његовом мобилном телефону откривена је преписка са неким члановима терористичке организације.

- Ухапшени је признао - навео је ФСБ.

16.45 - Потез руског предсједника Владимира Путина да стави у високу приправност руске нуклеарне снаге је опасна реторика и недоговорно понашање, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

- Ово је опасна реторика. Ово је неодговорно понашање. И када искомбинујете ову реторику са оним што тренутно раде на терену у Украјини - воде рат против независне, суверене земље и врше потпуну инвазију на Украјину - то ситуацију чини још озбиљнијом - рекао је Столтенберг.

16.16 - Народни посланик из партије "Слуге народа" Фјодор Вениславски потврдио је да ће се преговори водити на неутралном терену, између Украјине и Бјелорусије дуж ријеке Припјат.

16.09 - Сјеверна Македонија затворила ваздушни простор за руске авиокомпаније

15.48 - Најмање 300.000 украјинских избјеглица ушло је до сада на територију ЕУ, а блок треба да се припреми за још већи број, изјавила је данас комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон.

15.38 - Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да ће САД послати Украјини хуманитарну помоћ у вриједности од скоро 54 милиона долара за оне који су погођени нападом Русије на Украјину.

15.22 - Украјинска војска, желећи да обузда офанзиву руских трупа, почела је масовну употребу муниције пуњене фосфором у предграђу Кијева у близини аеродрома Гостомељ, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

15.10 - Украјински и руски званичници састаће се ради разговора на бјелоруској граници са Украјином, рекао је украјински предсједник Владимир Зеленски.

Разговори, први од када је Русија покренула војну акцију против Украјине, биће вођени без предуслова и резултат су телефонског разговора Зеленског и бјелоруског предсједнка Александра Лукашенка, рекао је украјински лидер.

- Договорили смо се да се украјинска делегација састане са руском делегацијом без предуслова на украјинско-бјелоруској граници, недалеко од ријеке Припјат - саопштио је Зеленски.

14.50 - Лидер Чеченије Рамзан Кадиров позвао је на покретање велике операције у свим правцима на територији Украјине.

- Дошло је вријеме да се донесе конкретна одлука и започне велика операција у свим правцима и територији Украјине. И сам сам више пута развијао тактику и стратегије против терориста, учествовао у биткама. По мом схватању, тактика изабрана у Украјини је сувише спора. Траје дуго и, по мом мишљењу, није ефикасна - написао је Кадиров на Телеграму.

14.38 - Предсједник Русије Владимир Путин састао се министром одбране Сергејем Шојгуом и начелником Генералштаба Оружаних снага Русије Валеријем Герасимовом, пише Спутњик, а преноси РТС.

Путин је као одговор на агресивне изјаве на Западу наредио Министарству одбране да пребаци руске снаге за одвраћање у специјални режим борбеног дежурства, преноси Спутњик.

14.31 - Амбасада Руске Федерације у БиХ објавила је да Русија спроводи специјалну војну операцију ради демилитаризације и денацификације украјинског режима, а не "инвазију" о којој "лажу Американци".

14.11 - Украјинска делегација кренула је на преговоре са Русијом у Гомељској области Бјелорусије, спремна је и чека, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

13.53 - Делегација Русије кренула је за Гомељ на разговоре са украјинском страном, саопштио је шеф делегације и помоћник предсједника Русије Владимир Медински.

13.27 - Руско руководство ускоро ће осјетити колику ће цијену платити за своја дејства у Украјини, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц на хитној сједници Бундестага посвећеној дешавањима у Украјини.

13.04 - На друштвеној мрежи Фејсбук се у име руске агенције РИА новости објављују лажне информације са позивима за супротстављање специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију Украјине, саопштила је прес-служба медијске групе Русија севодња.

РИА новости и остали ресурси медијске групе Русија севодња немају никакве везе са тим, наведено је у саопштењу

- Фејсбук дозвољава дистрибуцију лажних порука, при чему за руске медије, а посебно РИА новости, дозвољава неосноване тврдње о лажним вијестима. Сматрамо да је недопустиво незаконито коришћење бренда РИА новости, као и подржавање оваквих радњи од администрације друштвене мреже - истакнуто је у саопштењу.

Из медијске групе су нагласили да адвокати проучавају могућност правних корака.

12.49 - Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко сматра да је мало вјероватно да ће Запад помоћи Украјини да се опорави послије кризе.

Лукашенко је истакао да Запад неће обнављати Украјину, која ће бити скинута са дневног реда и заборављена, а страдаће украјински народ, пренио је Спутњик.

- Мислите ли да ће Запад помагати Украјини у обнови? Да ли су помогли Авганистану? Да ли су помогли Ираку? Тамо има нафте, све што је Американцима потребно, али они то не обнављају - рекао је Лукашенко.

Русија спроводи специјалну операцију у Украјини са циљем заштите народа у региону Донбаса, демилитаризације и денацификације те земље.

12.43 - Украјина је поднијела тужбу против Русије пред Међународним судом правде у Хагу, саопштио је на Твитеру предсједник Украјине Володимир Зеленски.

- Русија мора бити одговорна за манипулисање причом о геноциду, како би оправдала агресију. Захтијевамо хитну одлуку суда којом се наређује Русији да одмах прекине војне акције, а очекујемо да суђење почне сљедеће недеље - написао је Зеленски.

12.35 - Њемачка и Италија затварају своје ваздушне просторе за руске авионе.

12.30 - У средишту преговора Москве и Кијева требало би да буде денацификација и демилитаризација Украјине, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Андреј Руденко.

12.26 - Предсједник Русије Владимир Путин није више почасник предсједник Међународне џудо федерације.

11.34 - Украјински предсједник Владимир Зеленски позвао је међународну заједницу да одузме Русији право гласа у Савјету безбједности Уједињених нација, оцијенивши да се руске акције "граниче са геноцидом", пишу Ројтерс и Си-Ен-ЕН, а преноси РТС.

10.49 - "Аерофлот" је ажурирао списак суспендованих летова за Европу: отказани су летови за Љубљану, Софију, Букурешт, Ригу, Праг, Варшаву, Лондон, Даблин и Кишињев.

10.10 - Шеф руске делегације Владимир Медински изјавио је да ће представници Русије чекати данас до 15.00 часова на потврду из Украјине о договору за састанак у Гомељу.

- Мирно предлажемо сљедеће: сада је подне. До 15.00 часова настављамо да будемо овдје и чекамо одговор украјинске стране као потврду сопствене одлуке да оду на преговоре у Гомељ. Чим добијемо ову потврду, одмах ћемо отићи тамо и састати се са нашим преговарачким колегама. Ми смо за мир. У случају одбијања преговора, цијела одговорност за крвопролиће биће на украјинској страни. Али ми смо овде до 15.00 и чекамо одговор украјинске стране - рекао је Медински.

Он је додао да је Русија у потпуности разрадила руту за долазак украјинске делегације у белоруски Гомељ на преговоре, обезбијеђена им је и гарантована безбједност.

09.30 - У Украјини нема ниједног бјелоруског војника, ни једног метка, изјавио је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко након гласања на референдуму о промјени устава.

- Тамо нема ниједног нашег војника. Јуче сам о томе говорио предсједнику Француске. Рекао сам му тамо нема ниједног војника... ниједног бјелоруског метка - рекао је Лукашенко.

Каже да Русији то није потребно. 

Лукашенко је потврдио да су ракете лансиране са територије Бјелорусије лансиране на положаје у Украјини, али да је то био изнуђен корак.

Према ријечима бјелоруског лидера, на украјинској страни, неколико километара од границе са Бјелорусијом, били су распоређени ракетни батаљони спремни да за неколико минута изведу напад на руске положаје.

09.02 - Трупе ЛНР и ДНР су уз подршку Оружаних снага Русије повратиле нова насеља од украјинских трупа, саопштио је новинарима портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

08.47 - Украјински предсједник Владимир Зеленски одбио је руску понуду за разговоре у Бјелорусији, рекавши да је и сам Минск саучесник у руској инвазији, али остављајући могућност за преговоре на другим локацијама.

08.20 - Делегација Русије стигла је у Бјелорусију на преговоре са Украјинцима, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

08.11 - Сједињене Америчке Државе и НАТО су изазвали рат, изјавио је новинар Данијел Симић који свакодневно извјештава за РТРС.

07.42 - Амбасада Кине у Русији види у САД праву пријетњу за мир.

- Никад не заборавите ко представља праву пријетњу миру - наводи се на твитер налогу Амбасаде, на коме је објављен списак држава које су САД бомбардовале.

07.28 - Група трупа ЛНР је уз ватрену подршку руске војске успоставила контролу над насељима Новоахтирка, Смољаниново и Станично-Луганско, саопштило је Министарство одбране Русије.

07.21 - Украјински противваздушни ракетни пук добровољно је положио оружје у близини Харкова.

07.12 - Народна милиција ЛНР саопштила је да је преузела контролу над насељом Трјохизбенка у Луганској области.

07.10 - Руска војска преузела је контролу над Геничевском и аеродромом Чернобајевка код Херсона.

03.54 - Русији предстоји да одлучи у којим секторима ће дозволити западним земљама да са њом сарађује, изјавио је представник Комисије за заштиту националног суверенитета Савета федерације Русије Андреј Климов.

- Вашингтон приморавајући своје савезнике из НАТО да уводе нове нелегалне санкције Москви не оставља Русији другог избора него да ревидира цјелокупне односе са тим државама - казао је он.

Како је истакао, све те земље које мисле да ће Русија стрпљиво да гледа на све то – грдно гријеше.

02.41 - Снаге Народне милиције Луганске народне републике ослобађају градове и села, саопштио је лидер републике Леонид Пасечник.

- Послије осам дугих, тешких година, почињемо да уједињујемо наш народ, спасавајући га од злочиначког кијевског режима. Снаге Народне милиције републике ослобађају градове и села бивше Луганске области, подижући над њима тробојку Луганске народне републике - наводи се у саопштењу, објављеном на сајту челника ЛНР.

03.09 - Укрјинске власти саопштиле су да је у нападу руских снага уништен гасовод код Харкова, преносе украјински медији.

Званичници Пентагона оценили су, у суботу, да се око и у том граду воде најжешће борбе украјинских и руских снага.

02.32 - ЛНР: Након експлозије складишта нафте у Ровењках изгорело је 200 тона горива

02.03 - Бивши предсједник САД Доналд Трамп осудио је руске акције у Украјини.

- Ја сам једини предсједник САД у 21. вијеку који није гледао како Русија напада неку земљу - рекао је Трамп на Флориди.

Трамп је догађаје у Украјини назвао "страшном трагедијом која се никада не би десила да избори (у САД) нису били намјештени" и да је он још увијек предсједник.

01.14 - Предсједник Француске Емануел Макрон разговарао је телефоном са предсједником Белорусије Александром Лукашенком, јавља телевизија БФМТВ, позивајући се на Јелисејску палату.

- Предсједник Макрон је затражио да се руске снаге брзо повуку са његове (Лукашенкове) територије - саопштили су у канцеларији Макрона.

Поред тога, предсједник Француске је упозорио Лукашенка да на територији Белорусије не распоређује руско нуклеарно оружје.

00.41 - Бијела кућа је саопштила да Централна банка Русије може искористиоти 650 милијарди долара резерви за подршку рубље. Циљ санкција је да се онемогући интервенција на девизном тржишту.
Како се наводи, америчке санкције ће дотаћи 80 одсто имовине банкарског сектора Русије.

23.27 - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да Русија спроводи "варварске акције свега неколико десетина километара од источне границе Европске уније".

Због тога ће ЕУ, каже, увести нове мјере против Русије, са циљем да је изолује из међународног финансијског система и од европских економија.

Први потез је да се одређене руске банке искључе из мреже SWIFT, чиме ће се практично онемогућити извоз и увоз у Русију.

Други потез је да се замрзне имовина Руске централне банке, тиме и све њене трансакције.

Као трећи потез, ЕУ ће забранити руским олигарсима да користе своје финансије на европским тржиштима.

Фон дер Лајенова је поручила да ће ова три корака отежати Путинову способност да финансира своју ратну машинерију.