latinica  ћирилица
28/05/2022 |  21:48 | Аутор: СРНА

Грлић Радман се нада договору Бошњака и Хрвата уз посредовање ЕУ

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изразио је данас наду да би хрватски и бошњачки званичници, уз посредовање ЕУ, могли постићи договор о начину бирања делегата за Дом народа у Федерацији БиХ, како би се избјегло прегласавање Хрвата и нова политичка криза након избора најесен.
Избори (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Избори (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

- Надам се да постоји још простора како би се, уз залагање предсједника хрватске Владе Андреја Пленковића и предсједника Европског савјета Шарла Мишела, постигао договор о подјели мандата за Дом народа пуно раније, а не послије избора, како БиХ не би ушла у нову кризу - рекао је Грлић Радман у Љубушком.

Хрватски шеф дипломатије навео је да су Хрвате у БиХ у неколико наврата на изборима прегласавали три и по пута бројнији Бошњаци, оцјењујући ту праксу кршењем Дејтонског споразума, преноси Индекс.

- То није у духу и слову Дејтонског споразума. Ако се ми сви залажемо за владавину права и међународног права, то треба бити случај и у БиХ - истакао је он.

За Жељка Комшића рекао је да је узурпирао мјесто хрватског члана Предсједништва БиХ.

- Није изабран гласовима Хрвата, него већинског народа. То говори о особи која не поштује демократске вриједности и владавину права - рекао је Грлић Радман.