latinica  ћирилица
22/08/2022 |  19:28 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Интерни страначки документ открива - унитаризација циљ СДА (ВИДЕО)

Странка демократске акције својим функционерима подијелила је документ у којем позивају Сједињене Америчке Државе, Велику Британију и Европску унију да интервенишу у БиХ. У документу су деструктивним оцијењени СНСД и ХДЗ, а Србија и Хрватска да помажу, како су навели, своје сателите у БиХ. Званичници Републике Српске истичу да је циљ исламизација БиХ и да СДА замишља будућност без констутитивних народа, наводећи да је ријеч о деструктивној политици.

Документ који се дијели функционерима СДА оголио је истину о жељама њених представника када је ријеч о уређењу БиХ. Осим што су Србија и Хрватска, иако гаранти, оптужени за непоштовање Дејтонског мировног споразума, политике СНСД-а и ХДЗ-а оцијењене су деструктивним. Предлаже се и измјена овлашћења појединих функција у Републици Српској.

- Како би се ријешила криза у Босни и Херцеговини, којој је ускраћена демократија попут оне у другим европским земљама, потребна је првенствено подршка Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Европске уније који имају механизме да приволе Србију и Хрватску да поштују Дејтонски мировни споразум - стоји у документу СДА.

Ово није први пут да СДА отворено иступа с антиуставним виђењем ситуације у БиХ, али није ни први пут да изостаје реакција западних амбасада које се оглашавају и за теме локалног карактера, ако долазе из Републике Српске.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик истиче да се идеолошка политика СДА своди на исламизацију и да је недопустива измјена Устава која би водила ка грађанском уређењу БиХ.

- Желе да мимо тога направе нову праксу која би била антиуставна и антидејтонска у коме би конститутивни народи били сведени на маргиналне групе у којима би заштита била гарантована од њих којима ништа не можете вјеровати. БиХ је пропала земља и најбоље би било да се вратимо изворном Дејтону или да се разиђемо - истакао је Додик.

У документу СДА дијели се лекција и Србији и Хрватској. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић наглашава да то није добар пут за грађење добрих односа у региону али и у БиХ.

- Било би добро да је СДА неко ко промовише заједнички живот на начин у којем се неће узурпирати од некога нешто па говорити о заједничком животу, него да сте неко ко може да се придрижава онога што је рекао Дејтонски споразум. Боље би било да уложе снагу и енергију у то како градити добре односе са Србима и Хрватима у БиХ умјесто да стално праве неке планове који излазе изван оквира Дејтонског споразума, конститутивности, равноправности и свега онога што треба да омогући нормалан живот - нагласаила је предсједница Српске.

Ставови из документа СДА нису новост, као ни чињеница да су на трагу циљева и тзв. грађанских странака у Федерацији. Ипак, сарадња и са једнима и другима представља политичку реалност, каже лидер СДС-а Мирко Шаровић.

- Наша сарадња није ни са чим озваничена нити је искушана изузев неких политичких питања у Представничком дому и то је реко бих коректно али недовољно да би сада правили савезе и нерадо их правимо пред изборе. Наши кључни партнери, рекао бих у овом тренутку су само странке у Федерацији и то морам да истакнем. Ми не размишљамо и није нам у глави нашој размишљање о томе да сада негдје бирамо или се јавно изјашњавамо о ономе чији ће избор бити Федерација - додао је Шаровић.

За званичнике Српске је симптоматично то што представници СДС-а и ПДП-а не коментаришу потезе СДА. Оваква политика је, додају, истрошена и пропала.

- Да су му кључни сарадници људи из Федерације? Невјероватно. То личи на Мирка Шаровића, нисам изненађена. Мени су кључни сарадници у свим мојим пословима којима се бавим грађани Републике Српске. Бирани смо на подручју Српске, ту полажемо рачуне својим грађанима и ту смо обавезни да радимо свој дио посла, а у заједничким институцијама БиХ у обавези смо да не заборавимо гдје смо изабрани - истакла је Цвијановић у Шипову.

- Чули смо посљедњих дана и приче предсједника ДНС-а Ненада Нешића да је са лидером ПДП-а Браниславом Бореновићем и Шаровићем био позван да на нивоу БиХ разговара о конципирању нове власти. Што се мене тиче, не треба се борити за власт на нивоу БиХ која је пропала јер су доминантни центри моћи у одлучивању у Српској - додао је Додик.

За предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Николу Шпирића посебно је узнемирујућа тврдња Бакира Изетбеговића да се Бошњаци морају борити за оно за шта су се изборили и за оно што нису у посљедњем рату, додајући да СДС и ПДП као да нису чули поруке предсједника СДА.

- Након ових изјава очекујем да се СДС и ПДП врате кући и схвате да су се Срби у Одбрамбено-отаџбинском рату борили да се Бањалука пита, а не да Сарајево одлучује о нашој судбини. То би било довољно да се надамо бољим временима ако заблудјела браћа не буду и даље слиједила инструкције из центара који, како рече Бакир Изетбеговић, подржавају визију и борбу Бошњака - поручио је Шпирић.

На циркуларно писмо СДА реаговали су и у Хрватском народном сабору. Наводе да СДА рекламира поход у неизвјесно стање, да је ријеч о промашеним политичким ставовима и да су показали да су заправо они глави фактор дестабилизације у БиХ.