latinica  ћирилица
21/09/2022 |  11:08 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Завршена израда "Омладинске политике од 2022. до 2026. године"

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске завршило је процес израде стратешког документа "Омладинска политика Републике Српске од 2022. до 2026. године".
"Омладинска политика од 2022. до 2026. године" - Фото: СРНА
"Омладинска политика од 2022. до 2026. године"Фото: СРНА

У оквиру овог процеса одржане су јавне консултације са грађанима у Требињу и Лакташима у којима је учествовало 125 заинтересованих, првенствено младих из 40 јединица локалне самоуправе.

Документ је био доступан увиду јавности на сајту ресорног министарства и примједби није било.

Изради ове стратегије за младе активно је допринијело 70 представника младих, омладинских организација и центара, волонтерских сервиса, те представника ресорно надлежних институција и установа.

Помоћник министра за омладину Бранка Малешевић изјавила је да документ обухвата наставак успјешних програма и бројне нове мјере, програме и пројекте, које су млади дефинисали као приоритетне, а све да би ова земља у будућности била по њиховој мјери идеално мјесто за живот и развој.

- Као што је дефинисано и у самој визији Омладинске политике - Више и боље – по мјери младих, реализацијом предложених пројеката и мјера очекује се стварање повољних прилика за све младе у Српској и унапређивање бројних области важних за њихов и квалитетан живот осталих грађана - рекла је Малешевићева.

Из ресорног министарства је саопштено да је у изради документа пружена техничка асистенција путем пројекта "ЕУ за цивилно друшто" /ЕУ4ЦС - ЕУ фор Цивил Социетy/, те Програма задржавања младих у БиХ - Општа мобилизација, које финансира делегација ЕУ у БиХ, као и од стране Међународне организације за миграције /ИОМ/.

Након одржавања сједнице Савјета за младе Српске, те добијања сагласности ресорних министарстава "Омладинска политика Републике Српске од 2022. до 2026. године" ће бити упућена на усвајање Влади Српске.