latinica  ћирилица
23/09/2022 |  15:34 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Три деценије Електропривреде: Српска ће заштитити сувереност електроенергетског система (ФОТО/ВИДЕО)

У Требињу је данас одржана свечана академија поводом обиљежавања 30 година Електропривреде Републике Српске.
30 година Електропривреде - Фото: Тwitter
30 година ЕлектропривредеФото: Тwitter

Академији су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић.

Свечаној академији поводом значајаног јубилеја присуствовали су и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, руководство града Требиња и бројне званице из свијета енергетике, економије, привреде, банкарског сектора Републике Српске и региона.

На свечаности у Требињу генерални директор Електропривреде Лука Петровић уручио је повеље Додику, Цвијановић и Вишковићу за изузетан допринос раду и развоју овог предузећа.

Повеље су уручене и свим претходним директорима Електропривреде.

Петровић је рекао да је пред Електропривредом сигурна и свијетла будућност, истакавши да ова компанија једина у Европи може понудити и вишегодишње уговоре за потпуно снабдијевање електричном енеријом са фиксним цијенама, и то три пута јефтинијим.

Петровић је навео да ЕПС планира поркетање нових производних погона који треба да отворе и нова радна мјеста, али и повећају БДП Републике Српске.

Додик је у обраћању истакао да 30 година постојања и рада Електропривреде свједочи о настајању, визији и развоју Републике Српске.

Поручио је да Република Српска не смије оклијевати да заштити сувереност свог електроенергетског система, додајући да је то ресурс Републике којим она жели суверено управљати.

Предсједница Републике Српске рекла је да у енергетском сектору лежи највећа развојна шанса Српске и очекује да Електропривреда и у наредном периоду стално оснажује свој инвестициони потенцијал.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Премијер Српске нагласио је да Република Српска једина у региону има тржишне вишкове електричне енергије, а тренутно се 30 одсто енергије извози на инострана тржишта.

Електропривреда је основана као Јавно предузеће 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске и једно је од најзначајнијих предузећа и окосница развоја Српске.