latinica  ћирилица
30/05/2023 |  12:54 ⇒ 14:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић амбасадорима Русије и Кине предао важан доказ о ситуацији на Косову и Метохији

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас са амбасадором Русије Александар Боцан-Харченком о најновијој ескалацији насиља над српском заједницом на Косову и Метохији, обавијестио га о јучерашњим дешавањима и изразио забринутост због екстремног насиља и подмукле дискриминације Срба, са зебњом да се ситуација развија у веома лошем смјеру.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

Вучић је предао амбасадорима Русије и Кине хронологију јучерашњих догађаја у Звечану, када су снаге Кфора и такозване косовске полиције интервенисале против окупљених Срба.

Додао је да такво понашање има за циљ подизање тензија у цијелом региону, због чега је захтијевао хитно повлачење Куртијевих специјалних јединица и реакцију међународне заједнице која би гарантовала безбједност Срба на КиМ, саопштила је прес служба предсједника Србије.

Вучић је обавијестио руског амбасадора о јучерашњим дешавањима и изразио забринутост због екстремног насиља и како је истакао, подмукле дискриминације Срба, са зебњом да се ситуација развија у веома лошем смјеру.

Вучић са амбасадорком НР Кине Чен Бо

Вучић се састао са амбасадорком НР Кине Чен Бо.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Апеловао сам на пријатеље из Кине да својим огромним међународним угледом утичу на међународну заједницу како би се постигао хитан прекид насиља над Србима и осигурали мир и безбједност на КиМ - написао је Вучић послије састанка са Чен Бо.

Вучић амбасадорима Квинте: Надам се да ћете успјети да уразумите Куртија

У саопштењу које је Служба за сарадњу с медијима Вучића прослиједила медијима, наводи се да је Вучић изразио велико незадовољство и снажну забринутост због чињенице да "један дио међународне заједнице наставља да толерише једностране потезе Приштине, који доводе до насиља над српском заједницом, што за посљедицу има све мањи број опција које би могле да доведу до трајног мира и стабилности у региону".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)