latinica  ћирилица
07/06/2023 |  10:05 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

НСРС о Закону о прекршајима Републике Српске

На приједлог предсједника Републике Српске, Милорада Додика, у наставку треће редовне сједнице, посланици Народне скупштине разматрали су Нацрт закона о очувању културног и историјског насљеђа манастира Хиландар. Размотрена је и допуна Закона о спречавању сукоба интереса. Пред посланицима је у току расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Пренос на РТРС плусу и нашем порталу.

Нацртом закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске  се прописује изузетак од забране на основу које изабрани представници, носиоци извршних функција и савјетници не могу бити чланови органа, предсједници или директори удружења или фондација које се финансирају из републичког или буета јединице локалне самоуправе у укупном годишњем износу већем од 100.000 КМ

Изабраним представницима, носиоцима извршних функција и савјетници биће омогућено да буду чланови органа, предсједници или директори удружења и фондација за који рад немају право на накнаду.

Министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић рекла је, током обраћања посланицима у Народној скупштини, да ће се Нацртом закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске омогућити да изабрани представници, носиоци извршних функција и савјетници буду чланови органа, предсједници или директори удружења и фондација, који за рад немају право на накнаду.

Образлажући овај акт она је навела да се на тај начин прописује изузетак од забране на основу које изабрани представници, носиоци извршних функција и савјетници не могу бити чланови органа, предсједници или директори удружења или фондација које се финансирају из буџета Републике или јединице локалне самоуправе у укупном годишњем износу већем од 100.000 КМ.

Република Српска ће, усвајањем размотреног Нацрта закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар, још снажније учествовати у обнови дијела манастира који је страдао у пожару, изјавила је генерални секретар предсједника Српске Јелена Пајић Баштинац.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Српске Милица Ловрић рекла је током расправе о нацрту закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар да се исписује историја очувања српске светиње на Светој Гори.

Посланик СДС-а Огњен Бодирога рекао је да не сумња да ће предложени акт бити једногласно усвојен, додајући да сматра да је у нацрт потребно уврстити ставку која говори о лику и дјелу Светог Саве.

Посланик ПДП-а Мирна Савић Бањац сагласна је да треба заштитити културно-историјске вјерске споменике и указала на потребу да се заштити и духовна вриједност манастира.

Министар правде Српске Милош Букејловић је у завршној ријечи о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција  рекао да ресорно министарство прати стање у казнено-поправним установама да би се о томе добила што објективнија слика.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је сутрашњи састанак представника влада Републике Српске и Федерације БиХ доказ да одлуке у БиХ неће доносити ОХР, Уставни суд, нити нелегитимни високи представник.

- То говори да без ентитета нема одлука и да неће одлучивати ОХР, Уставни суд БиХ, ни нелегитимни високи представник - рекао је Стевандић током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске.

Пред посланицима је у току расправа о Нацрту закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар.

Овим Нацртом закона жели се обезбиједити институционална подршка и помоћ овој светињи, која представља непроцјењиву вриједност за српско културно и историјско насљеђе, рекла је генерални секретар предсједник Републике Српске Јелена Пајић Баштинац.

Циљ овог нацрта закона, који је пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, је испуњавање свих материјалних и формално правних услова којим се обезбјеђује континуирано институционално давање подршке и помоћи овој светињи.

Посланици су претходно размотрили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, по хитном поступку.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Јасмина Болобан рекла је да су просвјетним радницима у Српској примања повећавана пет пута, за шта су у буџету издвојена знатна средства, те подсјетила да је посљедње повећање ступило на снагу у јануару.

Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић рекла је да је у приједлогу измјена и допуна Закона о средњем образовању и васпитању похвална измјена која дефинише самостално креирање 20 одсто наставног плана и програма у гимназијама.

Посланик листе За правду и ред Загорка Граховац сматра да је потребно унаприједити квалитет наставника, опремљеност школа и функционалност школских програма Српске.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да је најважније то што је у измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању прописано оснивање Средње школе унутрашњих послова, у складу са Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима који је јуче размотрен у Народној скупштини.

На усвојеном дневном реду треће редовне сједнице налази се 18 тачака. Са дневног реда повучен је Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2022. годину, на њихов захтјев.

Пред посланицима ће се у наставку засједања наћи и Нацрти закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти и Закона о прекршајима Републике Српске.

Народна скупштина јуче је размотрила Приједлог Резолуције о заштити Срба на Косову и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије – приједлог предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима.