latinica  ћирилица
07/06/2023 |  18:30 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Амбасадори ПИК-а о имовини и предсједнику Српске; Додик: Сумњиви скуп људи који се лажно представљају (ВИДЕО)

Окончана је дводневна сједница Савјета за спровођење мира у БиХ. Кристијан Шмит тврди да је добио пуну подршку свих чланица ПИК-а да ради као високи представник. Иако није легално изабран у Савјету безбједности УН. Рекао је да ће у парламентарну процедуру упутити приједлог закона о државној имовини, али да је одлука на домаћим властима. Запријетио је Милораду Додику али није хтио да открива чиме.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

Предсједник Републике Српске одговорио је да Кристијан Шмит није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума и да је сједница ПИК-а скуп људи који се лажно представљају и изгледају довољни сами себи. Руска Федерација од прошле године не учествује у раду Савјета за провођење мира.

Кристијан Шмит поново се обрушио на Милорада Додика и власт у Републици Српској. Због како је рекао сецесионистичке реторике и законских приједлога који по тумачењу ПИК-а ограничавају слобода говора, дјеловање цивилног друштва и стигматитзују мањине, мада није навео ниједан примјер да поткријепи своје тврдње. Као ни за тврдње да је Српска у финансиском колапсу.

- Република Српска и понашење које долази отуда, било је доста заступљено у ПИК-у, неприхватљиво је на билом који начин причати о сецесији, нико нема право на отцјепљење. Ја му неће дати част да му кажем који су кораци које ћу да подузмем али мора бити свејстан чињенице даби моглио бити повучени одређени кораци - рекао је Шмит.

Коментаришући сједницу ПИК-а на којој се у највећој мјери говорило о тзв државној имовини предсједник Српске поновио је да Кристијан Шмит није именован у складу дејтонским процедурама а да Савјет за спровођење мира није ни предвиђен тим споразумом. И да су расправљали о питањима која према Дејтонском споразуму и не спадају у домен високог прдставника, под условом да је легално изабран.

- Дакле, сумњив скуп људи који себе називају међународном заједницом иако је свима јасно да је ријеч о групи западних земаља, са кога су послате идентичне поруке које слушамо посљедње скоро три деценије - навео је Додик.

Иако се спекулисало Кристијан Шмит није наметнуо Закон о државној имовини. А то неће ни урадити већ ће након што ОХР-ова Радна група сачини препоруке о расподјели имовине између свих нивоа власти, доставити придјелог закона у ПС БиХ, али није прецизирао када. Одбио је да каже ко су чланови Радне групе и да ли међу њима има правника из Републике Српске. Поновио је став ПИК-а да је рјешавање тог питања услов за затварање ОХР-а.

- И опет долазимо до питања да ли је ентитетска, кантонална, државна, општинска... У суштини видимо да у складу са међународним правом, прво право располагања има држава међутим то не спречава никога да се нађе разуман начин, дође до компромиса, до одлуке шта припада коме односно шта ко може да користи и на томе ради та Група, али одлука је на домаћим органима да донесу одлуку о томе - каже Шмит.

Као полазну основу за рјешевање питања тзв државне имовине Радна група и ПИК узимају Споразум о сукцецији из 2001-ве године, касније одлуке УС БиХ као и Шмитове којима се поништавају закони и одузима право Српској да газдује шумама, водама и пољопривредним земљиштем. Избјегао је директан одговор на питање зашто упорно инстистира на расподјели нечеге што је Дејтоном одређено као имовина ентитета а у Уставу БиХ ни слова нема о тзв државне имовине.

- Желим да им поручим да што се тиче Републике Српске, нећемо се одрећи своје државне имовине, својих добара. И Република Српска и Федерација и БиХ али и гаранти Дејтонског спопразума: ЕУ и САД и Велика Британија и Њемачка и Руска Федерација потписали су 1995. година да имовина припада Републици Српској и Федерацији БиХ - навео је делегат у Клубу Срба Дома народа ПС БиХ Радован Ковачевић.

Шмит је у немилости сарајевских медија због наметања измјена Устава Федерације који се доживљава на штету Бошњака. Да би им се додворио у једном тернутку Шмит је рекао да се осјећа као Бошњак и исказао емпатију за бошњачке жртве у Сребреници. Није било прилике да га питамо да ли може да замисли да се осјећа као Србин, можда би тада схватио зашто Република Српска не да имовину, која је тапија на њено и постојање Срба на овим просторима.