latinica  ћирилица
20/09/2023 |  19:42 ⇒ 21/09/2023 | 10:07 | Аутор: РТРС

Отворени Дани Српске у Србији; Везе никад јаче и боље (ФОТО/ВИДЕО)

У Београду је вечерас отворена манифестација Дани Српске у Србији.
Дани Српске у Србији - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Дани Српске у СрбијиФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Манифестацију, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, отворио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Отварању су присуствовали и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, те други високи представници Српске и Србије, министара у двије владе, покрајинске Владе, војске и полиције, академици, истакнути умјетници, привредници и друге званице.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се седмодневним програмом манифестације Дани Српске у Србији жели послати порука да само јединством и саборношћу можемо сачувати свој идентитет, језик и писмо, културу, вјеру и традицију, народну и државну политику, школе и универзитете гдје је ширење знања без граница и васпитавање младих у светосавском духу гаранција будућности српског народа у Републици Српској, Србији, Црној Гори и расејању.

Додик је у обраћању истакао да су Срби јединствен народ којем велике силе нису дозволиле да живи у једној, јединственој држави.

Цвијановићева је поручила да је, у овим изазовним временима, важно да Република Српска и Србија остану стабилне и ојачају своју позицију, као и међусобну сарадњу.

Брнабићева је истакла да манифестације попут ове имају за циљ да додатно приближе и ојачају нерскидиве везе српског народа са обје стране Дрине.

Његово преосвештенство викарни епископ јегарски Нектарије, који је отварању манифестације Дани Српске у Србији присуствовао у име Његове светости патријарха српског Порфирија, рекао је да је Република Српска настала у незамисливој егзистенцијалној агонији и да је безусловно обавезана да буде мајка и гарант слободе свих њених житеља, јер јој је идентитет утемељен на светосавском вриједносном систему.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Програми једанаесте манифестације Дани Српске у Србији, настављају се у четвртак, 21. септембра, у Београду и Новом Саду, а у наредним данима и у Крагујевцу, Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти.

Свечано затварање манифестације биће у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу.

Манифестација Дани Српске у Србији одржава се у 11 градова Србије од 20. до 26. септембра, када ће широм Србије бити представљени сви крајеви Републике Српске.

Према програму манифестације, у Београду ће у четвртак, 21. септембра, на Факултету драмских уметности бити приказани филмови студената Академије умјетности у Бањалуци које је подржао Аудио-визуелни центар Републике Српске, и то "Гугуто Мемето", "Очевина", "Кад заборавиш јули" и "Дом културе".

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Истог дана у Новом Саду Академија наука и умјетности Републике Српске представиће "Енциклопедију Републике Српске" у просторијама Српске академије наука и уметности - огранак у Новом Саду, а у уторак, 26. септембра, у просторијама огранка САНУ у Нишу.

Едиција "Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске", у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, биће промовисана у суботу, 23. септембра, у Српском културном центру "Свети Сава" у Суботици и у понедјељак, 25. септембра, у Чачку на Агрономском факултету.

У оквиру овогодишње манифестације у петак, 22. септембра, у Народном музеју у Крушевцу биће приказана изложба "Концентрациони логор Јасеновац 1941. године" која ће моћи да се види до 6. октобра.

У Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" у Краљеву у петак, 22. септембра, историчар и предсједник Друштва "Свети Сава" Љубодраг П. Ристић говориће о улози тог друштва у очувању српске културе и традиције некад и сад, а професор Александар Милановић о Повељи бана Кулина као најстаријем споменику српског народног језика и симболу српске културе.

Први пут на овој манифестацији представиће се Градско позориште Градишка у четвртак, 21. септембра, у новосадском Културном центру представом "Миропомазани" према тексту Зорана Тодоровића, у режији Слободана Перишића.

У Крагујевцу, у најстаријем српском позоришту Књажевско-српском театру, истог дана глумица из Требиња одиграће монодраму "Јефимија, Јелена Мрњавчевић" по тексту Звонимира Костића и у режији Жељка Милошевића.

У Краљевачко позориште, у петак, 22. септембра, стиже Бањалучко студентско позориште са дуодрамом "Након представе" Зорана Костића, у режији Елене Трепетове Костић, која и игра у представи заједно са својом кћерком Надеждом З. Костић.

У Крушевачком позоришту у суботу, 23. септембра, бити одиграна представа "Седми дан" коју је по роману Горана Врачара драматизовао и режирао Александар Лазић.

Јелена Вујановић, добитница награде "Извор" за најљепшу пјесму о завичају и уредник "Жрнова" Душко М. Петровић говориће своју поезију о теми "На Дрини граница к`о посред срца" у Библиотеци "Милош Требиљац" у Бајиној Башти у суботу, 23. септембра.

Бајина Башта имаће и концерт музичког састава "Катера" из Источног Сарајева који предводи јереј Видак Вујадиновић, у понедјељак, 25. септембра.

Популарна бањалучка Етно-група Траг, предвођена Валентином Милекић Ковачић, имаће концерте у три града Војводине - Зрењанину 22. септембра, Суботици 23. и Сомбору 24. септембра.

Бањалучка музичка група Оне три имаће концерт у Чачку 25. септембра у тамошњем Културном центру, а нишкој публици ће подарити и свој музичко-драмски програм у оквиру свечаног затварања манифестације Дани Српске у Србији.