latinica  ћирилица
24/11/2023 |  15:48 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

За борачке категорије додатних 150 милиона КМ; Од Нове године планирано повећање пензија (ВИДЕО)

За борачке категорије биће издвојено додатних 150 милиона марака за наредну годину, а од 1.јануара и пензије би требало да буду повећање. Ово је потврђено на данашњим консултацијама у Влади о буџету за наредну годину. Са предсједником Владе Радованом Вишковићем и министром финасија Зором Видовић разговарали су представници пензионера, БОРС-а и Ветерана.
Вишковић са представницима Удружења пензионера - Фото: Уступљена фотографија
Вишковић са представницима Удружења пензионераФото: Уступљена фотографија

Пензије у протеклих пет година увећане за 50 одсто, Влада за унапређење положаја пензионера

Одлука предсједника Републике Српске, да ће децембарска пензија бити исплаћена прије Божића, обрадовала је најстарију популацију. Од првог јануара, очекује их и редовно усклађивање пензија.

-  Али ће се о томе одлучити тек кад истекне ова година текућа кад, Завод за статистику објави те параметре Влада ће донијети одлуку колико ће то бити усклађивање односно повећање пензија - рекао је Ратко Трифуновић предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

Претходно постигнут договор са Владом о издвајањима за борачку популацију, данас је потврђен. У наредној години, из буџета Српске биће издвојено додатних 150 милиона марака за борце.

- Сљедеће године иде повећање и сви ће добијати умјесто 2.20 добијаћетри марке по мјесецу у зони борбених дејстава, то је повећање по једном мјесецу 80 пфенинга то је у складу са нашим договором и што се тиче наших личних и породичних инвалиднина, оне ће од наредног мјесеца бити веће за пет одсто да опет од јануара пет одсто - каже Радан Остојић предсједник Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Предсједништва Борачке организације града Бања Лука Горан Рогић каже да је сигуран и убијеђен да тачка на "и" није стављена и да ће се радити на побољшању статуса категорија које представља.

Договорено је и активирање радне групе која чини координацију свих удружења проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата, с циљем побољшања статуса бораца.

- Ми ветерани смо задовољни што имамо наше институције са којима преговарамо и разговарамо и мислим да је то суштина свега. Моја порука је да је ипак најважније колико год да нам је тешко. До побољшања долази али је најважније да имамо своје институције и своју Републику Српску - поручио је Душко Вукотић предсједник Скупштине Удружења грађана "Ветерани Републике Српске".

Предсједник Владе нагласио је да ће институције увијек стајати уз борачке категорије јер им је Српска захвална за оно што су дали за њену одбрану. Закључено је да планирани буџет потврђује да Влада остаје социјални партнер који ће се и у наредном периоду са посебном пажњом односити према свим буџетским категоријама.