latinica  ћирилица
24/11/2023 |  18:17 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Након медијских иступа Зукана Хелеза, Тужилаштво БиХ експресно реаговало (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ, у најкраћем року, узеће исказ министра одбране Зукана Хелеза о његовим тврдњама да у Српској наводно постоје кампови за обуку правојних формација, потврђено је у Тужилаштву за нашу телевизију. У Српској, кажу, свима је јасна Хелезова намјера да овим скрене пажњу са чињенице да је БиХ уточиште исламских терористичких група.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Предсједник Републике Милорад Додик каже да Српска остаје стабилна, упркос муслиманским лобистима и бјелосвјетским мешетарима попут британске парламентарке Алише Кернс, који ширећи лажи о Српској, прижељкују сукобе у БиХ. Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић тражи да Предсједништво већ у понедељак разматра информацију о Хелезовим твррдњама, а од безбједносних агенција чињенице.

Ако је вјеровати Зукану Хелезу, млади Срби и Руси у камповима на простору Рогатице и планине Маглић вјежбају с оружјем. Војна обука тврди Хелез "камуфлирана" је вјежбама полицијских снага Републике Српске. Не открива ко је извор сензационалистичких тврдњи, али је увјерен да паравојне снаге лако могу бити елиминисане.

- У Републици Српској нема паравојски, параполиције, има само МУП Српске које дјелује у оквиру својих зацртаних планова. Не знам да ли се Хелезу учиниле те паравојске, можда он мисли на јединице од ЕУФОР-а који је доста активан у новембру - истиче министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Познаваоци обавјештајно-медијског дјеловања у иступу Зукана Хелеза препознају "прсте" британске службе. Није случајно британскa парламентарka Алиша Кернс одмах изразила забринутост због Хелезових тврдњи о наводним војним камповима у Српској. Додик каже да Кершова има задатак да напада Србе.

- Познато је и у јавности документовано чиме се све ова госпођа бави и како кроз параобавјештајно дјеловање и сумњиве активности зарађује огромне суме новца. Њена улога у распиривању тензија и пласирања дезинформација када је ријеч о Косову и Метохији је опасна и деструтктивна једнако као и њено уплитање у унутрашња питања у БиХ. Они који је плаћају и дају силни новац за те послове треба да знају да тако само руше БиХ - наводи Додик.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић затражила је да Предсједништво у понедељак разматра информацију о Хелезовим медијским наводима. Од ОБА, СИПА и МУП-а Српске тражи да утврде чињенице и о томе обавјесте Предсједништво.

- Хелез је такође рекао да људе у камповима обучавају инструктори из Руске Федерације а да се те активности спроводе под покровитељством МУП-а РС. Будући да су наведене информације изазвале узнемирење јавности а које се надовезују на информације страних обавјештајних служби о постојању терористичких ћелија на простору БиХ сматрам апсолутно оправданим и неопходним да Предсједништво затражи инфомрацију од надлежних институција а и од министра, који је спорне квалификације изнио у јавност - истиче Цвијановић.

Фотографије наводних војних кампова Хелез није објавио, а обећао је. Извјесно је да ће Тужилаштву БиХ морати да подастре доказе за озбиљне оптужбе на рачун Републике Српске, односно Рогатице и Фоче. Или да поднесе оставку.

- Одавно за Рогатицу није нешто ружније казано са нивоа министра одбране. Одговорно тврдим да од такве приче нема ништа, то је једна исконструисана лаж, наноси велику штету и самој Рогатици - истиче начелник Рогатице Милорад Јагодић.

Наводне "ратне" игре Срба у околини Рогатице заправо служе за одвраћање пажње од стварне опасности, а то је озбиљан терористички потенцијал са исламским предзнаком у БиХ на шта су у писму европском парламенту и америчком конгресу упозорили посланици и делегати из Српске у бх парламенту.

- Дај нека дође па да идемо скупа па да ми покаже гдје се то налази, ја заиста не знам, ма то је чиста лаж, измишљотина. Врло добро знамо колико је било кампова организованих у Федерацији, вехабија, муџахедина. Значи то постоји тамо, у Српској не постоји ништа што би изазвало дестабилизацију и немире - наводи предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

И док Хелез плаши јавност наводним паравојним формацијама у Српској, није се ни огласио о проналаску огромне количине оружја и муниције у Мостару. Није се оглашавао ни када су средином прошлог мјесеца пронађене полуатоматске пушке о сарајевској општини Стари Град.