latinica  ћирилица
08/12/2023 |  18:37 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Шмит нема имунитет од свједочења (ВИДЕО)

Кристијан Шмит могао би свој легитимитет доказивати у Суду БиХ, прихвати ли Суд приједлог одбране предсједника Републике Српске да Шмит свједочи у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића.
Тужилаштво БиХ - Шмит (Фото: РТРС, илустрација) -
Тужилаштво БиХ - Шмит (Фото: РТРС, илустрација)

У својству свједока, Шмит би требало да објасни којим је процедурама именован и откуда му овлашћење за измјене закона у БиХ.

Став одбране је јасан - и да је именован у складу са процедуром, Шмит нема имунитет од свједочења.

План одбране предсједника Републике и в.д. директора Службеног гласника предвиђа и позивање Шмита за свједока. Спремили су му више од стотину питања. Између осталог - којом је резолуцијом потврђено његово именовање за високог представника и откуда му овлашћење за преузимање улоге законодавца у БиХ.

- Он би ту требало да да одговор на низ питања, да видимо гдје је он ту нашао Савјет за имплементацију мира. Тако нешто не постоји ни у тексту основног споразума, ни у Анексу 4, ни у Анексу 10 - рекао је Горан Бубић, адвокат предсједника Српске.

С обзиром на то да без резолуције Савјета безбједности не може да се легитимише као службеник Уједињених нација, а без агремана као њемачки дипломата, Шмита не штити Бечка конвенција, а имунитет од свједочења не би му дао ни легитиман статус, наглашава Бубић.

- Нема ограничења зашто страни држављанин не би могао бити саслушан као свједок. Тужилаштво је предложило курире, оне који су скупљали документе, копирали, а не предлаже личност коју спомиње десет пута у оптужници, зато ће то право искористити одбрана, уколико Тужилаштво раније не повуче оптужницу - каже Бубић.

Да се у судници у Сарајеву треба расправити питање легитимности Шмита најавио је и судија, подсјећа премијер Српске Радован Вишковић.

- Тужилац је заковао да мора доћи, као и судија за претходни поступак зато што је у оптужници речено да ће се улога високог представника ријешити у главом претресу. Према томе, да би тако било он мора доћи у Суд БиХ. Сигуран сам да ће овај процес већ у сљедећем кораку бити суђење Шмиту и БиХ - истиче Вишковић.

А о поступацима судске полиције према предсједнику Додику у Суду БиХ, требало би да одговори министар правде у Савјету министара Давор Буноза. И то на посланичко питање предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сање Вулић - зашто су се судски полицајци према предсједнику Српске понашали са непоштовањем.

- Он као штити тужиоце. Шта је то предсједник Републике Српске урадио да је икад у животу био кажњен или да је насрнуо на неког да се један судски полицајац тако бахато понаша, а суштински би требало да га заштити? - каже Вулићева.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић истиче да би осуђујућа пресуда против предсједника Републике Српске довела у питање опстанак и постојање БиХ.

- Слика из суднице је стресна за мене као припадника српског народа и заиста шаље слику шта чека српски народ уколико не буде имао Републику Српску. Волио бих да предсједник Додик никад више не дође пред Суд БиХ, да пред тај суд никад више не дође ниједан Србин - каже Нешић.

Вулићева је тражила објашњење и од предсједника Суда Ранка Дебевца по ком је основу представник ОЕБС-а сједио у судници, с обзиром да није странка у поступку?

- По чему је некакав представник стране мисије битнији од члана Предсједништва БиХ? И оно што је био додатни преседан, а пропуст судске полиције, јесте телефон. Та дама је дошла са телефоном и торбом пуном којечега - каже Вулићева.

Овакви поступци, али и сам процес у Суду БиХ, показују да је искључиви циљ запада и Бошњака елиминација Додика са политичке сцене, истиче бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић.

- Директно одлукама високог представника успоставља за неизвршење карактер кривичног дјела имплементиран у Кривични закон БиХ, чиме се и директно припрема елиминација из политичког живота оних који су неподобни. Ја сам био предсједник, Устав није промијењен. У Уставу Републике Српске наведено је да је обавеза предсједника да се послије утврђивања приједлога закона, тим законом позабави, односно да га потпише - подсјећа Чавић.

Главни претрес против Додика и Лукића одгођен је до одлуке Ванрасправног вијећа према жалби одбране, а након што је одбијен њихов захтјев да поступак из Суда БиХ буде пренесен у Основни суд у Бањалуци. Из Српске сумњају да је ову одлуку прејудицирао поступајући судија када је и поред могућности жалбе заказао главно рочиште.