latinica  ћирилица
19/01/2024 |  19:12 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

САД притишће БиХ и Хрватску за јужну интерконекцију: Хоће ли поклекнути и увозити гас три пута скупљи од руског? (ВИДЕО)

Политички или економски оправдани пројекат? Притисак Америке да буде реализована гасна јужна интерконекција показује да је Запад одлучан да намеће своје интересе у БиХ, не водећи рачуна о процедурама, али и колику цијену би платили грађани. Тако је и амерички државни секретар Ентони Блинкен, ни више ни мање, оптужио предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да то опструише.
Гасовод (Фото: EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT) -
Гасовод (Фото: EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT)

Послао је и писмо шефовима дипломатије БиХ и Хрватске да на њега изврше притисак. И све то под изговором заштите од наводног руског утицаја.

Јужна гасна интерконекција, за коју је раније договарано да иде паралелно са источном новом интерконекцијом, пројекат је за који се данас бескрупулозно залаже Америка.

Да ли их интересују услови изградње, економска оправданост или да пошто-пото испуне своје политичке интересе? Одговор би могли тражити у захтјеву америчког државног секретара Ентонија Блинкена који је, зашто не почиње реализација, окривио предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића.

И због тога се жалио шефовима дипломатије у БиХ и Хрватској.

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман констатовао је да је и за његову земљу пројекат значајан.

- Нисам против јужне гасне интерконекције, али прије градње треба да буду испоштоване одређене процедуре - каже предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Притисци Америке, поручује, неће проћи.

- Све и да крене данас то не може бити завршено за седам-осам година и ту треба пуно новца рекао је Човић.

Међутим, то је Американцима у другом плану. Као и чињеница, барем по процјени стручњака за енергетику, што би градња источне нове интерконкеције била много исплативија од јужне.

Логично, цијена гаса који иде гасоводом много је јефтинија од транспорта течног гаса.

Информација да се амерички државни секретар обраћа министру спољних послова у Савјету министара и од њега директно тражи да обезбиједи да се реализује пројекат јужне интерконекције, и то што прије, јасно показује како су агилни када је ријеч о њиховом интересу и да је прави смисао цијелог циркуса са Кристијаном Шмитом да буде њихов лични заступник и омогући да се преко њега потпуно овлада ресурсима БиХ, поручује предсједник Српске Милорад Додик.

- То раде и Британци, раде и Американци, и питање је шта ћемо ових дана још чути у какве криминалне активности су умијешани високи званичници у БиХ, а све по налогу Запада. И сад неко треба да повјерује да је то све зато што желе да заштите БиХ од утицаја Русије, зато ће гурнути свој плин по цијени тако повољној да им се занебеса у Федерацији, баш као и Европи. И то је њихова помоћ и политика мира, поштовања Дејтона и суверенитета? Ти Американци стварно мисле да смо неписмени и да нико не зна да сабере колико су два и два, и зашто раде то што раде, да штите своје интересе - напоменуо је Додик.

Да је политика засјенила економију већ одавно је јасно. Међутим, када званичник САД без мрве дипломатских манира тражи испуњавање одређених захтјева у интересу његове земље, а на штету других, то би се можда могло назвати и дипломатским скандалом.

Али када је ријеч о Америци чини се све је дозвољено и ништа не треба да чуди.