latinica  ћирилица
27/02/2024 |  19:08 ⇒ 28/02/2024 | 11:01 | Аутор: РТРС

Срдачан сусрет Мандића и Додика у Подгорици: БиХ нема без Републике Српске (ВИДЕО)

У Подгорици данас сусрет предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Скупштине Црне Горе Андријe Мандића. Сагласни да Дејтонски споразум мора да буде поштован и да пут БиХ према Европској унији не смије да буде на штету интереса Републике Српске и српског народа. Одлучни су за привредну сарадњу и пројекте од којих ће грађани Српске, БиХ и Црне Горе имати користи. Прије свега - изградња пута Фоча- Шћепан Поље , хидроелектране Бук Бијела и коришћење воде из Билећког језера. Додик је понудио приједлог Споразума о специјалним везама Српске и Црне Горе по узору на онај са Србијом.
Милорад Додик и Андрија Мандић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Андрија МандићФото: РТРС

Поруке мира, сарадње, стабилности и развоја након састанка предсједника Српске Милорада Додика и предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића. Поновили су да су за европски пут, али да на том путу мора да буду поштовани интереси Републике Српске и српског народа.

- Европска унија у реду. То не може да буде на штету идентитета и уставне позиције Републике Српске. Не може да буде промовисање унитаризације и централизације БиХ - нагласио је Додик.

Промовисати и поштовати Дејтонски споразум значи поштовати Републику Српску и БиХ, каже предсједник црногорског парламента Андрија Мандић. То гарантује стабилност Западног Балкана.

Ми уважавамо Републику Српску јер БиХ нема без ње. Ко оспорава интересе Срба тај руши БиХ - поручио је Мандић.

Додик каже да уважава демократски изабране функционере Црне Горе и да је за сарадњу с њима. Нема ништа против састанка са предсједником и премијером ове државе Јаковом Милатовићем и Милојком Спајићем ако они то желе. Примјер пружене руке је и понуђени приједлог Споразума о специјалним везама Српске и Црне Горе по узору на онај са Србијом. Обухватио би сарадњу у различитим областима. Оно што је већ извјесно јесте да ће почети градња пута Фоча -Шћепан Поље. Осим тога на дневном реду састанка било је рјешавање проблема коришћења воде из Билећког језера и пројекат хидроелектране Бук Бијела.

- Само ова три пројекта пут према Фочи, коришћење воде Билећког језера, Бук Бијела имаће значајан утицај на буџет Црне Горе и свих грађана - додао је Мандић.

Додик је нагласио да пут Фоча - Шћен Поље не гради Сарајево, већ Република Српска.

- Сарајево није надлежно за Билећко језеро. Сарајево није надлежно за Бук Бијелу ако хоћете да практично рјешавате проблеме морате са нама да радите - додао је Додик.

А чини се неки у Црној Гори то не чују или не желе да чују. Тако је неколицина грађана протестовала због Додиковог доласка у Подгорицу. Додик каже да их је поздравио једино како је могао - са три прста и да није имао намјеру да их провоцира.

Срдачан дочек Додика током посјете Саборном храму Христовог Васкрсења. Обишао је гроб блаженопочившег митрополитиа црногорско -приморског Амфилохија. Парох подгорички Предраг Шћепановић и ђакон Ведран Грмуша, који је поријеклом из Бањалуке, захвалили су му за помоћ за изградњу овог храма.

- Посјета Додика је братска јер посјета Храму није долазак у госте већ долазак у дом - рекао је старјешина храма Никола Пејовић.

Овај храм испуњен је љубављу а Српска православна црква кључна је за очување идентитета и опстанка српског народа не само у Црној Гори, већ и Српској и Србији, каже предсједник Додик.