latinica  ћирилица
04/04/2024 |  14:33 | Аутор: СРНА

Прошле године издато 900 рјешења за кретање оружја и војне опреме

У БиХ је током 2023. године изадато 900 рјешења којим се одобрава кретање оружја и војне опреме, што је за 7,91 одсто више него 2022, наводи се у извјештају који је данас усвојио Савјет министара.
Сједница Савјета министара (фото: twitter.com/Vijeceministara) -
Сједница Савјета министара (фото: twitter.com/Vijeceministara)

Од тога се 514 рјешења односило на извоз, а 386 на увоз оружја и војне опреме, наводи се у извјештај Министарства безбједности о провођењу Закона о контроли кретања оружја и војне опреме за прошлу годину.

Према овом извјештају, укупно је 46 привредних субјеката поднијело захтјеве за кретање оружја и војне опреме, саопштено је из Савјета министара.

У прошлој години издано је 453 сагласности којима се одобравало кретање између ентитета, кантона и Брчко дистрикта БиХ, што је пораст за 11,85 одсто у односу на годину раније.

На приједлог Кабинета предсједавајуће Савјета министара усвојена је Годишња платформа о обавјештајно-безбједносној политици, која садржи смјернице рада Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ за ефикасно дјеловање у подручјима њеног рада, с фокусом на заштиту безбједности БиХ.

Тим документом наглашена је опредијељеност БиХ за борбу против организованог криминала и свих његових појавних облика, чиме земља јача сарадњу са ЕУ у том подручју и доприноси регионалној стабилности, у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ.