latinica  ћирилица
04/04/2024 |  15:15 ⇒ 20:35 | Аутор: РТС

Гашић: Осумњичени до детаља описали злочин; Тијело дјевојчице још није пронађено

Министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић рекао је на конференцији за новинаре да су осумњичени до детаља описали злочин, али и да тијело двогодишње дјевојчице још није пронађено. Како је навео, имају сазнања да се један од осумњичених вратио 28. марта на депонију на којој су оставили тијело дjевојчице и да га је пребацио на другу локацију.
Братислав Гашић (фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Братислав Гашић (фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

Ретроспектива догађаја

Према свим информацијама којима располажемо, изнијећу вам ретроспективу, рекао је министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић на конференцији за новинаре. Рекао је да су осумњичени до детаља описали злочин. Тијело двогодишње дјевојчице још није пронађено.

- Мајка Ивана Илић је у 13.10 дошла са дјецом из Бора. Она се играла са дјецом и сликала их. Мужу је у 13.22 послала слике. Син јој је тражио воду, а за пар минута је схватила да Данке нема. У 13.51 је звала мужа, а полиција је стигла у 13.59 часова - рекао је министар Гашић.

У 18.57 часова активиран је систем Пронађи ме.

Осумњичени рекли оцу да нису видјели дјевојчицу

Министар Гашић је рекао да су се осумњичени, након што су ударили дјевојчицу, током вожње договорили да тијело баце.

- Док су возили зауставио их је отац дјевојчице, који је био у аутомобилу и питао да ли су видјели дјевојчицу, одговорили су негативно - рекао је Гашић.

Они су Старобањским путем, по доласку на депонију, бацили дијете на бедем са гомилом смећа, а други је пазио да неко не наиђе.

Након тога су се вратили у фирму и оставили тамо возило.

На депонији били минут и 41 секунду

Гашић је рекао да о монструозности свједочи и то да је на позив директора, Д. Д. отишао да тражи дјевојчицу у Бањском пољу, свјестан да ју је усмртио.

Тог дана на територију Бањског поља ушло је 17 возила, а само су два изашла из Бањског поља, до доласка полиције и запречавања путева. То је битно зато што је било симптоматично да 150 метара од мјеста гдје су се зауставили у дворишту породице Илић, тих 150 метара прелазили су пет и по минута. Као и што знамо да су на депонији били минут и 41 секунду, рекао је Гашић.

Имамо сазнање да је један од осумњичених пребацио тијело на другу локацију

Гашић је рекао да су двојица осумњичених полиграфски испитани и да је возач аутомобила имао закашњелу реакцију а сувозач је имао реакцију, одузета су сва три аутомобила, одакле су узети све што је потребно за форензику.

- Њих двојица су нас одвели на депонију, али имамо сазнања да се један вратио 28. марта и да је пребацио тијело на другу локацију. Један на другог пребацују кривицу - рекао је Гашић.

О цурењу информација у медије

На питање како су таблоиди добијали информације о истрази, Гашић је рекао да је обавеза у МУП-у да се на интерну мрежу коју види велики број полицијских начелника у Србији, шаљу информације - што је било и у случају хапшења осумњичених. Порука о хапшењу је на заједничкој мрежи објављена јутрос у 8:03.

Гашић је рекао да неће да каже да ли је неко злоупотребио положај али је подсјетио на привођење припадника МУП-а који је одавао своја сазнања, који је и раније излазио са информацијама из истраге.

- И овог пута је заједно са одређеним новинарима и адвокатима био у контакту. Пао је на полиграфу, и одмах је добио дисциплинску пријаву. Ми смо се трудили да не угрозимо истрагу, а да омогућимо новинарима приступ - рекао је Гашић.

Потрага за дјевојчицом Данком Илић је трагично заршена и злочин је потресао цијелу Србију.