latinica  ћирилица
04/04/2024 |  17:58 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Лајчак: У Бриселу премошћене неке разлике

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак навео је да су током нове рунде дијалога на нивоу главних преговарача Београда и Приштине у Бриселу премошћене неке разлике између приједлога двије стране и најавио да планира да се разговори ускоро наставе, на основу идеја ЕУ за постизање компромиса.
Мирослав Лајчак (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Мирослав Лајчак (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Лајчак је на друштвеној мрежи Икс навео да је поново разговарао са главним преговарачима Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем о привременом рјешењу за људе на које је утицала одлука такозване Централне банке Косова о забрани употребе динара на Косову и Метохији, пренијели су београдски медији.

Претходно је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић изјавио након састанка у Бриселу да је делегација Београда изнијела свој избалансирани приједлог за компромисно рјешење проблема платног промета, али да Приштина није показала вољу за то.

Петковић је најавио да за десетак дана очекује нови позив Лајчака на тему динара и плаћања.

Истовремено, Бисљими тврди да је током преговора у Бриселу Лајчак изнио приједлог рјешења за употребу динара, који је Приштина прихватила али да је Београд тражио додатно вријеме.

Он је рекао да је Лајчаков приједлог био конструктиван и да је на добром путу да се нађе рјешење које највише, како он каже, одговара грађанима Србије, али у исто вријеме поштује Уредба проштинске централне банке.