latinica  ћирилица
17/04/2024 |  19:30 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

На суђењу и тужиоцима неугодно, јер немају доказа, категорична Додикова и Лукићева одбрана (ВИДЕО)

У монтираном политичком процесу, предсједник Републике Српске Милорад Додик и в.д. директор Службеног гласника Српске Милош Лукић, уз подршку званичника и грађана, данас поново у Суду БиХ.
Процес против Додика и Лукића - Фото: РТРС
Процес против Додика и ЛукићаФото: РТРС

У предмету због непоштовања одлука Кристијана Шмита, свједочили су двоје бивших директора Службеног гласника, чиме је саслушање свједока Тужилаштва и окончано.

Баш као и једини преостали свједок Тужилаштва на посљедњем рочишту – инспектор СИПА Драган Кременовић и данашњи свједоци, свједочили су само оно што се и раније знало – законске процедуре објаве аката у Службеном гласнику Српске.

Адвокати јасни – још два непотребна саслушања тужилаца чији су искази били у супротности са оптужницом и још једна потврда симулације политичког суђења.

Да квантитет не значи нужно и квалитет, још једном је потврђено. Четири тужиоца и још четири тужилачка стручна сарадника поново су се прописно обрукали. Након што су на прошлом рочишту најавили четири инспектора СИПА саслушали само једног – и њега, непотребно, на околности тек процедуралних радњи, данас су исто поновили са бившим директорима Гласника.

На тој функцији, као вршилац дужности Владимир Јанковић провео је само два дана. Разлога је више, а ни један који би многобројном тужилачком тиму и оптужном акту ишао у прилог.

Саслушање Јанковића трајало је мање од десет минута. Милке Девушић који минут дуже. Као службеник Гласника управљање Установом преузела је по Јанковићевој препоруци.

Њен привремени мандат трајао је док Влада није именовала Милоша Лукића. Девушић је само тумачила, законом прописани интерни образас Службеног гласника, који је доказ о укључености запослених у радне задатке. И ни ријечи о наводним инкриминисаним радњама, које би ишле у корист оптужног акта.

И сами тужиоци били су без, за процес који заступају, конструктивних питања. Допуњавали су неуспјешно једни друге, што је засметало чак и судији Сени Узуновић, па их је опомињала.

За то вријеме, предсједник Српске читао је књигу. А онда тужиоцима поручио како у Гласнику не би могли да раде, јер се у тој институцији поштују закони и процедуре. Након рочишта је поновио како је и овај процес доказ да је БиХ колонија.

- Не знам да ли је корисно сада да ми то уопште прекинемо. Мислим да требамо ићи до краја и да покажемо потпуни бесмисао. Како год и колико год неко био мотивисан политички или на неки други начин, национално, не може да побије баш толико чињеница - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Покушај инквизиције и трагикомедија од процеса – тако је Милош Лукић прокоментарисао данашње рочиште.

- Видимо сву траги- комедију овог наступа. На крају, свима ће бити јасно, да је процес вођен због људи који представљају српски народ - рекао је Лукић.

Ни искусни адвокати немају другачије мишљење. Ријеч је кажу о симулацији суђења иза којег се крије политика.

- Ово је чиста политика и ту се кроз кривични поступак покушавају ријешити неки политички проблеми у функционирању БиХ на начин који није примјерен. То се ради у Парламенту то се ради на изборима, а не са фингираним кривичним поступком кога у ствари нема - сматра Анто Нобило адвокат и члан тима одбране предсједника Републике Српске.

Због тога је, кажу, и тужиоцима неугодно. Фактички процес је на крају доказног поступка оптужбе – а да није доказана наводна инкриминисана радња. Не очекују то ни на основу предложених материјалних доказа. А предложили су их тужиоци чак 60. Између осталог и Дејтонски споразум. Но ту ће тек кажу, тужиоци да отворе пандорину кутију.

- Укључујући и проблем који има Тужилаштво а то је оригинална верзија Анекса 10 на Дејтонски споразум који они очигледно немају па ћемо видјети како ће ријешити ту ситуацију - истиче адвокат Горан Бубић, бранилац предсједника Српске.

Горан Петронијевић предсједник Центра за обнову међународног права рекао је да ће други дио поступка отворити Пандорину кутију из које ће схватити да су пуцали сами себи у ногу отварањем овог поступка.

- Јер у наставку поступка ће их очекивати одговори на сва ова питања која они стављају под тепих и питање високог представника, питања његовог избора и овлашћења и тако даље - додао је Петронијевић.

И кроз материјалне доказе тужиоци ће, између осталог, опет доказивати елементарне законом прописане процедуре, користити новинарске чланке, које као доказе судска пракса не познаје.

Адвокат Миљкан Пуцар навео је да би за Тужилаштво било најбоље да не прави даље фарсу, већ да повуче ову оптужницу.

Главни претрес против предсједника Српске и в.д. директора Службеног гласника заказан је за 29. април за када је Тужилаштво најавило предочавање већ споменутих материјалних доказа. А потом са својим свједоцима и доказима у судницу ступају правни тимови Додика и Лукића.