latinica  ћирилица
29/04/2015 |  15:38 | Аутор: СРНА

Градишка: Изложба "чистих технологија"

У оквиру манифестације "Енергетски дани општине Градишка 2015" данас је отворена дводневна "Изложба чистих технологија и модерних енергетских рјешења".

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да се ова локална заједница, усвајањем Акционог плана енергетске ефикасности, обавезала да ће повећати учешће обновљивих извора енергије, повећати ефикасност и урадити све што је потребно да се питање глобалног загријавања може довести у ниво потребне контроле.

Он је нагласио да је општина Градишка допринијела остварењу тог циља модернизацијом градске топлане, замјеном мазута дрвном биомасом гдје су евидентне финансијске уштеде, гријање је квалитетније, а смањена је емисија штетних гасова у атмосферу.

Навео је да су на објектима Јавне установе "Лепа Радић" модернизоване фасаде и столарија, што је омогућило уштеду у потрошњи енергије за 40 одсто.

- Радује ме чињеница да многи објекти, јавне установе, школе и предузећа теже уштедама и модернизацији у овом сектору -  рекао је Латиновић и подсјетио да је Културни центар Градишка прва установа која је поставила фотонапонске панеле и тренутно производи пет киловата електричне енергије.

Латиновић је додао да ће општина и даље чинити напоре да подизањем енергетске ефикасности, што ће бити сигурно и обавеза кроз процес придруживања ЕУ, гдје ће се наметати одређени стандарди.