latinica  ћирилица
29/04/2015 |  16:38 | Аутор: СРНА

Црнадак-Паке: Саучешће поводом терористичког напада у Зворнику

Директор за Западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије Жан-Ерик Паке изразио је саучешће поводом терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику, у којој је један полицајац убијен, а два рањена.

Паке је у разговору са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком истакао да је у контексту реформи веома битно убрзано ријешити питање механизма координације између институција и свих нивоа власти у БиХ.

Паке је рекао да је потребно ријешити приоритетне реформе да би се отпочело са реализацијом пројеката из ИПА фондова ЕУ, саопштено је из Министараства иностраних послова БиХ.

Црнадак је истакао да ће механизам координације бити први тест за нови Савјет министара БиХ, те додао да је пред БиХ велика шанса коју не може пропустити, јер европски пут нема алтернативу.

Говорећи о приоритетима на којима ће радити, Црнадак је рекао да су добросусједски односи, регионална сарадња, европске интеграције, економска дипломатија и поправљање имиџа БиХ у свијету од велике важности да би били створени услови за провођење свеобухватних социо-економских реформи.

Црнадак је навео да је Министараство иностраних послова БиХ спремно да јача сопствене капацитете за преузимање улоге у процесу европских интеграција, уз подршку институција ЕУ кроз одговарајуће програме помоћи.

Саговорници су истакли да је у наредној фази неопходно интензивирати активности на успостављању ефикасног механизма координације различитих нивоа власти у БиХ да би био покренут реформски процес у БиХ.