latinica  ћирилица
29/04/2015 |  20:09 | Аутор: СРНА

Пуљић: Терористички акт у Зворнику ће "уозбиљити припреме" за долазак Папе

Терористички напад у Зворнику не би требало да утиче на предстојећу посјету папе Фрање Сарајеву, али "може уозбиљити припреме" за тај догађај, сматра надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић.
Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић - Фото: СРНА
Врхбосански надбискуп кардинал Винко ПуљићФото: СРНА

"Као што су сви разумни политичари позвали, не треба манипулисати догађајем у Зворнику који је сам по себи довољно зао. Сада не треба манипулистати и ширити нову злобу на основу тога, већ је важно разумно, уравнотежено и законски приступити том чину, а нека службе безбједности раде свој посао", рекао је кардинал Пуљић новинарима.

Надбискуп врхбосански истиче да за злочин нема оправдања без обзира гдје се догодио и ко год га починио.

Декан Православног богословског факултета у Фочи Дарко Ђого изјавио је да "нема луксуз да осуђује терористички напад у Зворнику, јер осуђивање подразузмијева дистанцу".

"Осјећам се и сам нападнут и да је тај човјек који је страдао заправо неко од мојих пријатеља. То је чин који се десио у непосредној близини, у мом животу, и очито је да постоје проблеми за које нисмо били свјесни", рекао је Ђого.

Он каже да би изазивање панике и мржње било потпуно погрешно, јер би се тиме постигао ефекат који је тим чином био и планиран.

"Структуре у овој земљи морају озбиљније да схвате нешто што, чини се, раније нису схватали. Врло битно је да никада не дозволимо злу око нас да побуди зло у нама", рекао је Ђого.

Замјеник поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусејин Смајић изјавио је да ова вјерска заједница сматра да је напада у Зворнику - напад на БиХ.

"То је за нас неопростиво, неприхватљиво. Позивамо све Бошњаке и народе у БиХ да превазиђемо новонасталу кризу", каже Смајић.

Он је навео да се ником не смије наносити бол, без обзира на припадност било којој вјерској заједници, народу или државној органзацији.

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци рекао је да терористички акт у Зворнику не треба пуно коментарисати, јер је то зараза са којом се свијет сусреће на свим мердијанима.

"Тако је, нажалост, и у нашој земљи. Мислим да је добра ова једнодушна осуда таквог акта, па и чињеница да су власти оба ентитета прогласиле дан жалости. Овај догађај је стварно тужан за све грађане у БиХ", каже Финци, који је и предјседавајући Међурелигијског вијећа БиХ.

Полицајац Драган Ђурић убијен је у понедјељак, 27. априла, у терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, који је извршио Нердин Ибрић из села Сапна код Зворника.

Том приликом рањени су полицајци Жељко Гајић и Стево Миловановић.

Ибрић, који је током напада узвикивао "Алаху екбер", ликвидиран је приликом размјене ватре са полицијом.