latinica  ћирилица
05/09/2015 |  11:04 | Аутор: СРНА

Братунац и Сребреница- Градња четири куће и 10 станова

Аустријска хуманитарна организација "Сељаци помажу сељацима" /БХБ/ обезбиједила је средства за изградњу зграде са 10 мањих станова у Братунцу и по једне монтажне куће у сребреничкој и братуначкој општини за стамбено збрињавање повратника и интерно расељених особа.
Градња кућа - Фото: СРНА
Градња кућаФото: СРНА

Изградња стамбене зграде за социјално становање, за коју је општина Братунац обезбиједила локацију и инфраструктуру, већ је почела и у њој ће привремено бити смјештене особе које су се нелегално уселиле и већ годинама станују у напуштеном објекту бивше грађевинске школе која је служила као колективни центар за избјегле до прије 10 година, када је расформиран.

Ријеч је о особама које нису имале имовину прије рата или им је имовина уништена, које ни по ком основу до сада нису могле да ријеше своје стамбене потребе.

Мајстори из Аустрије прије два дана почели су подизати монтажне куће за породицу Раденка Божића у братуначком селу Магашићи и за самохрану мајку троје малољетне дјеце Самиру Карић у сребреничком селу Пећишта. Куће ће бити усељиве за неколико дана.

Ова аустријска организација скоро двије деценије пружа различите видове помоћи угроженима на подручју ове двије општине, а помаже и реализацију неких општинских пројекта.

Финансирала је набавку и постављање више од 100 монтажних кућица за повратнике и интерно расељене породице у њиховим селима и тако им омогужила да се врате на своја имања.

Породицама којима изграде куће, организација обезбјеђује и дио механизације за обраду земље, стоку и саднице воћа да би могле почети да живе од свог рада и обновљају своја имања.

Организација већ четири године у потпуности финансира рад Музичке школе и дјечијег хора "Суперар" у Сребреници који окупљају око 350 дјеце из ове и братуначке општине.

Директор ове организације Дораја Еберле каже да су чланови организације срећни када могу да помогну овдашњим породицама у сеоским срединама.

"Задовољство нам је када некој породици помогнемо да добије кућу и када видимо њихову радост. То нам даје вољу и снагу да наставимо пружати помоћ и другима", рекла је Еберле.

Фондација "Хилти" из Лихтенштајна, такође, је обезбиједила монтажне кућице за двије угрожене породице из околине Братунца и њихови мајстори монтирају објекте који ће за неколико дана бити усељиви.