latinica  ћирилица
14/10/2015 |  18:56 | Аутор: РТРС

Да ли ће Савјет министара усвојити кодекс понашања својих министара? (ВИДЕО)

Бруталним нападом на новинарке РТРС-а данас се бавио и Дом народа Парламентране скупштине БиХ. У расправи о властитом кодексу понашања, поједини делегати поставили су питање - након напада Драгана Мектића на новинарке, да ли и Савјет министара треба да донесе правила понашања БХ министара?
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

И док је из редова СНСД-а и ХДЗ-а стигла јасна осуда Мектићевог понашања, замјеник предсједавајућег Дома народа Огњен Тадић правдао га је тврдњом да су новинари јавног сервиса постали политичари, заборављајући да је министар безбједности вријеђао породице и дјецу наших новинарки.

Први замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић бранио је лик и дјело страначког колеге министра безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића.

Министар Мектић, каже Тадић, тог дана није имао на уму да вријеђа достојанство наших новинарки. Питамо - како ли је министру то изненада синуло ? Потом слиједи Тадићева изјава у маниру – медији, политика, све је лаж!

- Увјеравам вас да сви они који се називају новинарима, нажалост нису новинари и нажалост ни сви они који се називају политичарима нису политичари, и сви они који се називају било којом струком, нису то што кажу да јесу, рекао је Огњен Тадић, први замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Излагање је настављено изједначавањем политичара и новинара.

- Господин Мектић се не оправдавајући ниједну реченицу не улазећи у њен садржај никоме од тих људи није обраћао као новинарима већ као инструментима политичких странака то јесте политичарима, можда већим од неких политичара који сједе у неким парламентима, додао је Тадић.

Господин Тадић, чини се, заборавио је своју новинарску каријеру. И све да су новинари политичари, а нису – дјеца новинара нису ни једно ни друго. Делегат СНСД-а у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић каже да се замјеник предсједавајућег овог дома Огњен Тадић прогласио адвокатом министра Мектића и да су његове оцјене о медијима – непримјерене.

- Сигурно је да неће бити тешко доказати да је министар безбједности увриједио припаднице љепшег пола, поготово оне које раде у медијима и овдје није било потребно да се он брани због тога, истакао је Небојша Радмановић, делегат СНСД-а у Клубу српског народа у Дому народа ПС БиХ.

Увреде су очигледне поручују и делегати хрватског народа.

- Након овог догађаја са иступом министра сигурности доиста сам се лоше осјећала као жена, јер ко то има право да новинару, жени, да приговара на њен изглед и на тако ружан начин, који ја не могу да поновим, нагласила је Зденка Џамбас, делегат ХДЗ БиХ у Клуба хрватског народа у Дому народа ПС БиХ.

Посланица СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Милица Марковић каже да лидер СДС Младен Босић ћути већ данима након што су појединци из СДС-а ухваћени у криминалним радњама. Сви поступци СДС-а служе за одвраћање пажње.

- СДС је у свом суманутом понашању које има на политичкој сцени упао сопствену мрежу замки, превара и завјера које прави, додала је Марковићева.

Напад министра Мектића од прије два дана, осудило је данас и Вијеће за штампу БиХ. Питања новинара, министар безбједности Драган Мектић – данас је дипломатски избјегао.