latinica  ћирилица
26/11/2016 |  12:17 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Лондон: На снази "Велики брат"

Британски парламент усвојио је закон, којим се властима - од полиције и шпијуна до регулатора за храну, ватрогасних служби и пореских инспектора – дају овлаштења да анализирају интернет претраживач свакога у држави.
Лондон (фото: www.huffingtonpost.co.uk) -
Лондон (фото: www.huffingtonpost.co.uk)

Новим законом захтијева се од телеком компанија да воде евиденцију свих активности корисника на мрежи од једне године, стварајући базе података са личним информацијама.

Групе за заштиту грађанских права кажу да ће овај закон само утврдити шпијунирање британских грађана и да ће пратити кориснике интернета из канцеларије у дневну или спаваћу собу.

Нови закон предвиђа обавезу интернет провајдера да архивирају све најважније облике онлајн комуникације, као што су мејлови, твитер поруке и позиви преко скајпа.

Такође, од њих ће се тражити и да архивирају корисничке ИП адресе, електронске хардвере и историју употребе интернета, а подаци би требало да се чувају на годину дана.

Из британске Влада тврде да нови закон "осигурава овлаштења која су сасвим у складу са дигиталном ером", пренио је АП.

Влада је раније саопштила да се неће прикупљати актуелни садржај електронске поште или других видова комуникације, нити да ће полиција моћи да пресреће и чита мејлове и прислушкује разговоре. Званичници наглашавају да ће, према новом закону, моћи да се прикупљају информације као што су ко је, када и коме послао мејл.

Извор: СРНА