latinica  ћирилица
26/11/2016 |  12:35 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Мјештани насеља Бољанић против градње фабрике (ВИДЕО)

Мјештани озренског насеља Бољанић не желе у свом селу фабрику за прераду старих гума поступком пиролизе.
Протест мјештана Бољанића -
Протест мјештана Бољанића

На Збору грађана 153 присутна становника овог насеља код Добоја успротивила су се наставку градње постројења које ће, сматрају, загадити до сада здраву животни околину. 

Петицију против изградње за њих непожељне фабрике до сада је потписало више од 1300 Бољаничана. Предузеће „Еко глобал“ из Грачанице не одустаје од изградње фабрике, уз поштивање закона Српске.

- Ми не можемо одустати од нечега ако неко каже – мени се то не свиђа и неће да саслуша нашу страну. Апсолутно подржавам и њих што се брину, немам ништа против тога, али гледамо и своју страну, каже Есма Куртагић, директор „Еко глобал“ Грачаница.

Ни мишљење стручњака Озренце није убиједило у оправданост изградње фабрике.

- Има и разлога за бригу зато што нема чистих технологија и они су забринути како ће се то у процесу одвијати, Али, с друге стране и инвеститор мора да испоштује законске процедуре. Ако се све то споји не видим тензије ни на једној, ни на другој страни, истиче проф. др Славко Ђурић, Факултет техничких наука Нови Сад.

Инвеститори поручују – запошљавање локалног становништва у еколошки потпуно прихватљивој фабрици и убрзан развој Бољанића. Мјештани то одбијају ако ће им фабрика загадити село. На потезу су Република Српска и њени закони.