latinica  ћирилица
24/10/2018 |  10:33 ⇒ 25/10/2018 | 08:39 | Аутор: РТРС

МИГРАНТСКА КРИЗА - Нови сукоб, повријеђен полицајац и два мигранта (ФОТО)

На граничном прелазу Велика Кладуша-Маљевац тренутно се налази око 350 миграната, а међу њима има и дјеце. Током јучерашњег дана било је више инцидената, а федерални медији јављају да су се током вечери мигранти потукли и да је један од њих наоружан ножем. У Хитној помоћи у Великој Кладуши за нашу телевизију речено је да је пружена помоћ већем броју миграната, те да су сви лакше повријеђени.

22.40 - На ГП Маљевац и даље је присутан велики број полицајаца, а "Љекари без граница" пружају помоћ мигрантима.

21.35 - Како јављају федерални медији, повријеђена су два мигранта и један полицајац Граничне полиције БиХ.

20.53 - Полиција је вечерас интервенисала на Граничном прелазу Маљевац, помјеривши већу групу миграната даље од прелаза. Том приликом повријеђено је неколико особа, јавља Н1. На терену је и возило хитне помоћи.

Мигранти дочекују ноћ на граници (Фото: Аваз)

19.35 - Аваз јавља да је избио сукоб међу мигрантима и да је један од њих наоружан ножем. Стање на граници је драматично.

19.15 - Три мигранта задобила су лакше повреде у данашњем сукобу са полицијом на граничном прелазу Маљевац, а међу повријеђенима је и дијете од пет година, потврђено је за Кликс у Дому здравља Велика Кладуша. Подсјећамо, мигранти су се данас, у намјери да пређу границу, сукобили са хрватском полицијом.

19.12 - На ГП Маљевац стигло још стотинак миграната из Велике Кладуше.

18.27 - Како је за Аваз потврђено из полиције, група од стотину миграната стиже из Велике Кладуше, тако да ће их на граничном прелазу Маљевац бити више од 350.

18.21 - Гранични прелаз биће оспособљени за саобраћај, потврђено је за Н1 из Граничне полиције БиХ. До сада није било примјене силе, а преговори иду у смјеру да се мигранти врате на локације одакле су дошли, како не би било примјене силе.

18.18 - Мигранти који су у послијеподневним часовима возом кренули према Бихаћу биће враћени у Сарајево.

17.56 - Стотинак миграната на граници са Хрватском направило је камп на "ничијој земљи". Подигли су шаторе и наложили ватру. Нешто прије мрака, службеници хрватског МУП-а бацили су сузавац према мигрантима који су их гађали камењем, гранама...

Хрватска полиција поставила је водене топове.

Мигранти подигли шаторе (Фото: Аваз)

17.42 - Предсједништво БиХ разматраће сутра информацију о ситуацији у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната.

17.27 - Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић је указао на неопходност заштите границе и спречавање даљег уласка илегалних миграната у БиХ.

17.12 - Гранични пријелаз је блокиран већ осам сати. Према посљедњим информацијама, мигранти не намјеравају да напусте међугранични појас и кренули су у потрагу за дрвима да би осигурали ватру за хладну ноћ која их очекује.

Мигранти на ГП Маљевац (Фото: РТРС)

17.00 - Група од педестак мигранта кренула је возом из Сарајева према Бихаћу.

16.00 - Жељезнички саобраћај на релацији Бихаћ-Сарајево, који је обустављен јутрос зато што је полиција спријечила мигранте да изађу из талго воза, нормализован је у 16.00 часова, саопштено је из предузећа Жељезнице Федерације БиХ.

15.45 - Група миграната покушава се докопати хрватског тла тако што претрчавају преко оближње ливаде.

Хрватска полиција чини све да их спријечи у томе.

15.20 - Медијима се обратила Мерзија, која је задобила повреде током нагуравања с полицијом.

На питање новинара како је задобила повреде, Мерзија је казала да се то десило у току покушаја пробоја у Хрватску те су јој повреде нанијели хрватски полицајци.

15:18 - Мигранти су тренутно сјели на асфалт испред кордона хрватских специјалаца и немају намјеру да се помакну.

Хеликоптер хрватске полиције надлијеће границу.

14:57 - У међуграничном појасу пристижу нови припадници хрватске Специјалне полиције. Ситуација се заоштрава. Полиција тренутно покушава преговарати са мигрантима како би се ослободила саобраћајница.

14.35 - У Дом здравља у Великој Кладуши примљени су три мигранта повријеђена тупим предметом те двоје дјеце која су имала проблема са дисањем и повредама очију након употребе сузавца.

Како јавља Аваз, неки од миграната одустали су од покушаја преласка границе.

Гранични прелаз је је сатима блокиран, према посљедњим информацијама, полиција се спрема да уклони мигранте.

14.17 - Припадници Граничне полиције БиХ данас су на мосту на граничном прелазу Велика Кладуша/Маљевац, између БиХ и Хрватске, спријечили мигранта у покушају самоповређивања хладним оружјем.

Из Граничне полиције БиХ саопштено је да у досадашњем периоду није било потребе за медицинским интервенцијама и да на мосту нема повријеђених миграната, нити службеника полицијских органа.

14.09 - Неколико лица, међу којима има и жена, повријеђено је у новом нагуравању полиције и миграната на Граничном прелазу Велика Кладуша-Маљевац.

Нешто прије 13 часова хрватска полиција је поставила на границу и физичку препреку, противнавалну ограду, односно такозване гелендере, јављају федерални медији позивајући се на МУП Хрватске.

13.51 - Оперативна група за координацију активности и надзора над мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона закључила је на данашњој сједници да локација за привремени смјештај миграната мора бити ван насељеног подручја.

Констатовано је да је у претходном периоду пропуштено квалитетно организовање управљања мигрантском кризом, што је резултирало ситуацијом која није задовољавајућа.

13.48 - Мигранти који су у раним јутарњим сатима стигли у Бихаћ талго возом, пребачени су у аутобусе у којима ће бити враћени у Сарајево, јавља Н1. Мигранти бити смјештени у центар Ушивак који је данас почео са радом.

12:54 - НАЈНОВИЈИ ВИДЕО - Мигранти на ГП Маљевац

12.37 - Мигранти који се налазе у возу у Бихаћу биће аутобусима враћени у Сарајево и смјештени у центар Ушивак, који је данас почео са радом, закључено је на састанку министра безбједности БиХ Драгана Мектића и комесара полиције Унско-санског кантона Мује Коричића.

Воз са мигрантима

12:29 - На друштвеним мрежама објављена је фотографија да се мигранти и даље налазе на ГП Маљевац

 

12.23 - У Бихаћу је заустављен талго воз са мигрантима.

Заустављен воз са мигрантима (Фото: РТРС)

12.15 - Комесар МУП-а Унско-санског кантона Мујо Коричић рекао је да је ситуација са мигрантима компликована и додао да је јутрос све почело са једним инцидентом.

Мигранти се повремено сукобљавају са припадницима полиције. 

Ситуација у Унско-санском кантону и даље је компликована. Након што су ноћ провели на граничном прелазу Изачић, мигранти су јуче аутобусима враћени у хотел Седра код Цазина.

Међутим, најтеже је било на граничном прелазу Маљевац код Велике Кладуше, гдје се у послијеподневним часовима окупило око 400 миграната.

Дошло је и до мањег сукоба са полицијом, када су два мигранта покушала илегално да пређу границу са Хрватском.

Због окупљања миграната обустављен је и саобраћај на граничном прелазу Велика Кладуша-Маљевац, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.