latinica  ћирилица
14/12/2018 |  07:26 ⇒ 11:36 | Аутор: РТС

Закони усвојени: Косово формирало војску (ФОТО)

Парламент самопроглашеног Косова данас одлучује о три нацрта закона: Закону о косовским безбједносним снагама, Закону о служби у косовским безбједносним снагама и Закону о министарству одбране. Тиме би била омогућена трансформација КБС у такозвану косовску војску.
Скупштина самопроглашеног Косова - Фото: РТС
Скупштина самопроглашеног КосоваФото: РТС

11.30 -  Изгласана сва три закона којима се омогућава трансформација КБС у косовску војску.

11.20 - У околини Грачанице окупљају се Албанци како би отишли у Приштину да прославе. На путевима су појачане контроле полиције

11.10 - Усвојен закон о такозваним косовским безбједносним снагама. Слиједи гласање о закону у служби у КБС.

10.46 - Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорио је да би усвајање закона којим се омогућава формирање такозване војске самопроглашеног Косова представљало довршавање легализације терористичке ОВК.

10.43 – "Док се чека гласање у Скупштини Косова, да подсјетимо да сигурност једне земље зависи од квалитета односа безбЈедности, мирних односа са суседним земљама, али и од снаге и професионализма њених оружаних снаха", написао је на Твитеру амерички амбасадор на Косову Филип Коснет.

10.35 – Са 107 гласова "за" усвојен нацрт закона о Министарству одбране, јавља дописник РТС-а. Нико није гласао "против".

10.15 – Репортер РТС-а јавља да је у парламенту јако обезбјеђење и да је отежан рад новинара.

10.00 - Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је "сагледана ситуација" на простору Косова и Метохије због најаве формирања војске самопроглашеног Косова, да је о сваком детаљу обавијештен и Александар Вучић, предсједник и врховни командант Војске Србије, која је спремна да испуни свако његово наређење.

09.30 - Уколико је самопроглашено Косово посвећено евроатлантском путу, онда га је у посљедњих неколико седмица значајно напустило, а посљедњи поступци Приштине представљају одступање од дугогодишњег статуса "љубимца западних сила", оцјењује Би-Би-Си.

09.10 - Историчар Александар Раковић сматра да би Војска Србије требало да реагује уколико војска самопроглашеног Косова, чије формирање је најављено за данас, уђе на сјевер Косова и Метохије и запосједне административне прелазе Јариње и Брњак.

09.00 - На мосту који дели сјеверни и јужни дио Косовске Митровице уочи данашњег изјашњавања о формирању војске Косова у Приштини, стационирано је више возила Кфора.

Оклопна возиа и џипови (Фото: © Tanjug / Sava Radovanović)

Сва три закона су усвојена у октобру у првом читању уз подршку свих несрпских посланика. Они су тада напустили сједницу наводећи да трансформација КБС није по закону и у интересу Срба на Косову и Метохији.

Име снага неће бити промијењено јер су за то потребне измјене устава, што није могуће без гласова српских посланика.

Званични Београд и Срби на Космету противе се иницијативи Приштинских власти.  Предсједник Србије Александар Вучић рекао је јуче да намјера Приштине да формира војску није у складу ни са правом, нити са Резолуцијом 1244. Додао је да је дужност Кфора да ту војску распусти.

Најављено је да ће Вучић у наредна 72 сата обићи јединице у Копненој зони безбједности на простору југа Србије.

У Приштини и у другим срединама на КиМ је мирно, јавља дописник РТС-а. Ноћас је засједао Савјет за безбједност у Приштини а разматрано је руковођење ситуацијом након гласања у парламенту.

Сва три закона су усвојена у октобру у првом читању уз подршку свих несрпских посланика. Они су тада напустили сједницу наводећи да трансформација КБС није по закону и у интересу Срба.

Јуче се косовски председник Хашим Тачи појавио у униформи и извршио смотру јединица КБС. На улицама Приштине и других градова су окачене америчке заставе.

Ипак, у сјеверном дијелу Косовске Митровице грађани су изразили протест тако што су окачили српске тробојке на прозоре, терасе и излоге.